Koncert bez hranic: Klubové sety ostrovních kytarovek Villagers a Temples

9. srpen 2020

Velké klubové akce a festivaly jsou v Evropě v současnosti stále passé. Aktuální vydání Koncertů bez hranic i tak přináší dva koncertní záznamy z berlínského klubu Schwuz. Podařené koncerty tam oba zástupci ostrovní kytarové školy odehráli během listopadu loňského roku. Pořad vysíláme v rámci Mezinárodní rozhlasové výměny. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Irští Villagers, kapela vedená charismatickým skladatelem a zpěvákem Conorem O’Brienem, funguje na hudební scéně od roku 2008. A vstoupila na ni ve velkém stylu. Debutové album Becoming a Jackal bylo v roce 2010 nominováno na prestižní Mercury Prize či ceny časopisů Q a MOJO, podobným způsobem zapůsobila pětice i o tři roky později deskou Awayland. Na loňské podzimní evropské turné, jehož součástí byl i zaznamenaný koncert v Berlíně, se kvinteto rozšířilo o dechové trio.

Zazněly nejen ukázky z prvních dvou desek, ale především skladby z poslední dlouhohrající řadovky The Art of Pretending to Swim. Právě pátá deska svým způsobem vrací kapelu zpátky ke kořenům, k výrazně barevnějšímu rukopisu, než kterým se Conor O‘Brien a spol. prezentovali na předchozí desce Where Have You Been All My Life? z roku 2016. A to přesto, že poslední album vznikalo v malém podkrovním pokojíku v Dublinu, kam se O‘Brien přestěhoval z pobřežního resortu Malahide, kde žil 12 let a kde do té doby vznikala všechna alba Villagers.

I druhou hodinu Koncertů bez hranic strávíme v prostorách Berlínského klubu Schwuz. Na sklonku loňského listopadu (tři dny po pražském vystoupení) tam odehráli svůj koncert Temples. Osm let fungující britské trio na cestách po Evropě propagovalo čerstvou, třetí řadovou desku Hot Motion. Přestože se Temples inspirují psychedelickou vlnou šedesátých a sedmdesátých let, rozhodně nejsou uvězněni v minulosti a jejich tvorba hledí kupředu. Nová deska inspirovaná Davidem Lynchem je temnější a více odráží současnou situaci ve světě. „Nemyslíme si, že jsme nahráli politické album, je pro nás ale těžké nereflektovat to, co se děje kolem nás,“ přiznávali v době vydání Temples.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související