Koncert bez hranic tentokrát se Sensible Soccers, Annnou nebo Rüfüs du Sol

10. leden 2021

V předvečer zahájení letošního Eurosonic Noorderslag festivalu si připomeneme záznamy vystoupení portugalských popových improvizátorů Sensible Soccers a holandsko-lotyšské zpěvačky Annny atmosféru loňského ročníku. Na závěr roztančíme vltavské vlny australským elektropopem pro okolní svět prozatím neobjevené trojice Rüfüs du Sol. Pořad vysíláme v rámci Mezinárodní rozhlasové výměny.

Na jednom z největších světových showcaseových festivalů Eurosonic Noorderslag se už podařilo prorazit celé řadě známých kapel a interpretů. Ceny v předchozích ročnících získali například Adele, Anna Calvi, Mumford and Sons nebo Lykke Li. V loňském roce měly výjimečný prostor k prezentaci na festivalu i kapely a projekty z Česka a Slovenska. A právě na loňský ročník se vypravíme, abychom si atmosféru zdejšího hudebního kvasu připomenuli kratšími vystoupeními dvou evropských hudebních nadějí.

Prvními z nich jsou Sensible Soccers. Jejich hypnotické sety postavené na časté improvizaci nepostrádají kontakt s publikem, díky čemuž mají Sensible Soccers u části svého publika doslova kultovní status. Pro jejich často elektronický základ není problém tu přeběhnout k dubu, tu k jazzu nebo trip hopu. Druhým zástupcem loňského line-upu je zpěvačka Annna. Ta nastartovala svou kariéru v 17 letech, pár měsíců poté, co se do Nizozemí přestěhovala z rodného Lotyšska. Ekologicky laděná muzikantka, která se na veřejnosti prezentuje pouze v secondhandovém nebo ekologicky odbouratelném oblečení, se pokusí zaujmout vltavského posluchače svým zamyšleným, sofistikovaným popem.

Na závěr koncertní dvouhodinovky se přesuneme do australského Melbourne, kde 15. ledna 2019 v přírodním amfiteátru Sidney Myer Music Bowl vystoupila domácí trojice Rüfüs du Sol. Australská skupina věnující se elektronické taneční hudbě je na scéně od roku 2010 a hned od počátku svého fungování zaujala domácí veřejnost.

Připravil a uvádí: Pavel Zelinka
Spustit audio