Konec catcallingu! Pusťte si písně, kterými přehlušíte nechtěné komplimenty z ulice

9. březen 2020

Výraz catcalling v angličtině označuje často sexuálně laděné poznámky, které můžete zaslechnout na svůj účet na ulici, aniž byste se o ně prosili. Představují něco, o čem si mnozí mysleli, že se v nové dekádě už nebude objevovat. Bohužel tomu tak není. Včerejší Mezinárodní den žen jen připomněl, že k vzájemnému respektu a pochopení musíme ujít ještě notný kus cesty. Můžeme se tedy alespoň pokusit přehlušit nežádoucí komentáře hlasitou hudbou. 

Podle neziskové organizace Stop Street Harassment se pouliční obtěžování neomezuje jen na to sexuální. Terčem poznámek se stávají lidé i na základě své rasy, barvy kůže, sexuality, genderu, náboženského vyznání nebo tělesných hendikepů. A i když je catcalling často namířen na ženy, nejsou jeho jediným terčem.

Organizace Hollaback!, která se věnuje sexuálnímu obtěžování ve veřejných prostorách, uvádí, že se s tímto problémem setká mezi 80–90 % žen a okolo 40 % mužů. Většina z nich se v situaci, kdy se stanou terčem nežádaného zájmu, ocitá opakovaně. Snad nejznepokojivější statistikou je, že průměrný věk, ve kterém lidé poprvé přijdou do kontaktu s pouličním obtěžováním, je už 12 let. Hollaback! uvádí, že různé formy sexuálního obtěžování mají na osoby, které jsou mu vystaveny, silně negativní dopad. Dokonce do té míry, že mnohé z nich zásadně mění své chování ve snaze těmto situacím předejít. Ať už jde o vyhýbání se určitým místům, nebo změnu v oblékání.

Téma sexuálního obtěžování, ať už veřejného, nebo ne, je proto často rozebíráno v hudbě i jiných typech umění. Nejeden hudebník a hudebnice už vystoupili proti tomuto problému ve snaze otevřít diskuzi mezi svými kolegy a fanoušky. Níže najdete několik interpretů z minulosti i současnosti, kteří se tohoto tématu ve své tvorbě dotkli.

Mommy Long Legs – Cat Callers

Mommy Long Legs jsou čtyřčlenná kapela ze Seattlu, která volně pokračuje v odkazu devadesátkového hnutí riot girrrl – feministického (nejen) hudebního žánru, za kterým stojí i Kathleen Hanna z Bikini Kill a Le Tigre. Mommy Long Legs si libují v karikování klasických aspektů americké kultury. Ať už jde o středoškolské party, poflakování se v obchodních domech, nebo o veselé rodinky z předměstí působící jako z reklam. Humorné, ale o nic méně feministické písně si berou na paškál korporátní kravaťáky, frapučínové matky, a samozřejmě i catcallery.

TLC – Scrubs

TLC vždy byla skupina, která se nebála hovořit o společenských problémech, a mnoho z jejích písní se vyloženě vymezuje vůči objektifikaci žen muži. Příkladem toho je třeba skladba Scrubs, která vyšla v roce 1999 na jejich třetím albu FanMail. Takzvaný „scrub“ v písni reprezentuje muže, který pokřikuje po ženách z bezpečí automobilu svého kamaráda. TLC mu ale připomínají, že takové chování mu jejich číslo získat opravdu nepomůže.

King Jedet + Ms Nina – Reinas

Pouliční obtěžování se neomezuje pouze na vilné pohledy a komentáře namířené vůči cis ženám. Jsou to i queer a trans lidé, kteří v některých catcallerech vzbuzují touhu kreativně a originálně vyjádřit svůj postoj vůči komunitám žijícím mimo jimi vnímanou normu. Španělská herečka, modelka a influencerka King Jedet vydala v roce 2017 skladbu Reinas (Královny). Ta vypráví o agresi, se kterou se na ulici setkává jakožto trans* žena. 

Le Tigre – On Guard

Stůj, zloději! Neukradneš mi to, jak jsem se cítila, když jsem se dnes ráno probudila… Myslím, že moje první chyba byla, že jsem se cítila dobře,“ zpívají Le Tigre v písni On Guard. Mluví o úzkosti, kterou v nich catcalling vyvolává. Tyto newyorské ikony feministického punku si ale nenechají nic líbit a pokouší se své obtěžovatele oslovit přímo. Ptají se, co je k tomu vede a jestli jim tyto nemístné poznámky v něčem pomáhají.   

Podle studie UN WOMEN jsou nejčastěji uváděnou motivací catcallerů zábava a touha po upevnění vlastního postavení ve skupině. Respondenti, kteří se přiznali k činům spojeným s pouličním obtěžováním, tedy hledali buď uznání od svých přátel, nebo se zkrátka a dobře jen nudili.

Empress Of – Kitty Kat

Americká hudebnice Lorely Rodriguez komentuje v písni Kitty Kat z roku 2015 své zkušenosti s obtěžováním a diskriminací v hudebním průmyslu. Inspirovaly ji údajně její zážitky z amerického turné, na kterém se setkala s množstvím bizarního chování od svých kolegů. V interview pro Impose Magazine uvedla, že její schopnosti jakožto producentky a hudebnice byly často zpochybňovány. Jako příklad uvádí pochyby techniků o její schopnosti zapojit vlastní hudební instrumenty. 

Fugazi – Suggestion

V roce 1988 vydala americká punková kapela Fugazi skladbu Suggestion. Krátce po jejím uvedení se stalo washingtonské uskupení terčem zapálené konverzace o tom, jestli má mužská kapela právo mluvit v rámci diskuse o sexuálním obtěžování o zážitcích žen. Text skladby je totiž napsán ze ženského pohledu, popisujícího zkušenosti s nevítaným pouličním zájmem cizích mužů. Fugazi se proti této kritice ohradili s tím, že se problém netýká pouze žen, ale je to záležitost, které se musí věnovat všichni. Se Suggestion se pokusili pomoct posluchačům zamyslet se nad svým chováním vůči obětem sexuálního obtěžování. V druhé části písně se kapela obrací přímo na publikum: „Sedíme, jak nás učili. Mlčíme, jak nás učili... Viníme ji za to, že tam je. Ale my jsme tu taky. Všichni jsme vinni.“ 

Petrol Girls – Intro

Britsko-rakouské Petrol Girls označují svou hudbu jako „běsnící, feministický post-hardcore“. V úvodní skladbě z jejich loňského alba Cut & Stitch s názvem Intro kapela vypráví o síle zvuku a především vyřčených slov. Jaké pocity za sebou zanechávají a jak je občas těžké se proti nim ubránit. V úvodu k tomuto albu uvádí frontwoman Ren Aldridge: „Musela jsem se naučit, že si svoje rány zahojím jen já. Být zranitelný může být stejně radikální jako být naštvaný. Zloba sama o sobě není udržitelná.“

Co bylo inspirací pro píseň Kitty Kat od Empress Of? Kdo si vysloužil od TLC označení Scrub? Proč se kapela Fugazi dočkala kritiky za svou píseň Suggestion? Pusťte si celý audio záznam!

autor: Dora Rodriguez
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka