Konec světa je aktuální téma. S Janem Bělíčkem o dystopii Octavie Butler a literatuře krize

22. září 2021
Liberatura

První díl nedokončené dystopické trilogie Octavie Butler Podobenství o rozsévači vyšel poprvé na začátku 90. let. V době, kdy se vítězoslavně vyhlašoval konec dějin a počátek všeobecné radosti, psala Butler o světě zničeném klimatickou krizí. S publicistou Janem Bělíčkem, autorem literárního podcastu V chapadlech murmuru, jsme probírali posedlost koncem světa, ale i zakuklenost domácí literární scény. 

„Octavia Butler je v tomhle výjimečná,“ říká o afroamerické spisovatelce Jan Bělíček v souvislosti s otázkou, zda v rámci čím dál oblíbenějších literárních dystopií Butler nějak vybočuje. „Je tady taková oblíbená teze od Fredrica Jamesona, že je lehčí si představit konec světa než konec kapitalismu. To znamená, že nemáme schopnost, imaginaci překročit ten náš aktuální svět. V knihách Octavie Butler sledujeme úplný kolaps světa ne proto, abychom si nějak užívali zánik, ale protože je třeba svět úplně zničit, aby mohlo něco nového povstat.“ 

„Vzniklo to částečně z frustrace z české literatury,“ říká Bělíček o zrodu svého loňského podcastu V chapadlech murmuru, ve kterém publicista analyzuje díla od Sally Rooney až po Han Kang, tedy od autorů, kteří hýbají nejen literárním diskurzem po celé planetě, i když v Česku se na ně často ještě nedostalo.

Bělíček dlouhou dobu psal kritické texty o domácí literatuře, ale pak se rozhodl jít na to jinak. „Napadlo mě, že jediný způsob, jak to změnit, je prostě přitáhnout pozornost na ty zajímavé věci, které vychází jinde. Čím víc jsem se v tom vrtal, tím víc jsem zjišťoval, že zajímavých věcí je hromada. Jsou to věci, které česká literatura vůbec nereflektuje, jsou skvěle napsané, je to jazyk, který víc připomíná 21. století.“

Dobrá literatura podle Bělíčka vrací současné společnosti to, co jí nejvíc chybí. Co to je? Poslechněte si Liberaturu nejen o dystopii Octavie Butler. 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.