Konstelace: terapeutická metoda, nebo šarlatánství? Fungují, i když jim člověk nevěří, říká lektor Jiří Šimáček

17. červenec 2020

Za řadou našich traumat jsou rodinné příběhy. Jednou z možností, jak je rozkrývat, jsou konstelace – zážitková terapeutická metoda vycházející z psychodramatu. Nepátrají tolik po příčinách, ale hledají řešení aktuálních situací. Fungují údajně, i když jim člověk nevěří.

Konstelace bychom si mohli představit jako živý model systému, například rodiny nebo pracovního prostředí. Z řad účastníků semináře je vytvářen na základě zakázky klienta systém – přichází zástupce klienta, zástupci jeho rodinných příslušníků a všichni se staví do různých pozic, ve kterých se nějak cítí. To, jak se cítí, se mnohdy velmi blízce podobá tomu, jak se cítí ve skutečném klientově systému jeho blízcí i on sám.

Čtěte také

„Díky tomu můžeme dostat informaci o tom, co se děje pod povrchem, jaký vztah mají jednotlivé části systému. Cílem pak je ten model dostat do určité harmonické podoby, aby působil v náš prospěch,“ vysvětluje lektor konstelací a spisovatel Jiří Šimáček. Ačkoliv se v tu chvíli změna odehraje jen na úrovni modelu, funguje podle Šimáčka kupodivu i v dalším životě.

O konstelacích se někdy hovoří s určitým despektem, řada lidí nevěří, že by skutečně mohly fungovat. „Na konstelacích je skvělé to, že aby fungovaly, tak jim ani moc věřit nemusíte,“ říká Jiří Šimáček. „Lidé někdy hovoří o šarlatánství proto, že vlastně nikdo není úplně přesně schopen říct, na jakém principu fungují, nikdo není schopný je vědecky zdůvodnit,“ dodává Šimáček.

Co může být příčinou toho, když se nám nedaří ve vztazích? Proč se lektoři konstelací příliš neptají na naše příběhy? A jde o „terapii zadarmo“? Poslechněte si rozhovor s Jiřím Šimáčkem o konstelacích.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka