Kontaktní Automatky: Učíme se s dětmi ventilovat emoce

6. květen 2015

Respektovat a být respektován, Nejšťastnější batole v okolí, Vychováváme děti a rosteme s nimi nebo Malý tyran, to všechno jsou názvy knih, které nabízí koncepty, jak vychovávat děti. Jednou z možností je i kontaktní rodičovství, které je jakousi esencí všech zmiňovaných alternativ. A právě o kontaktním rodičovství je další díl Automatek.

Kontaktní rodičovství, jinými slovy vztahové rodičovství nebo intuitivní, je styl výchovy, který je zaměřený na velmi blízký vztah s dítětem. Podporuje dítě v růstu jeho osobnosti a nedává přesné návody, jak vychovávat. Jsou to spíše inspirativní body, o které se ve výchově můžete opřít. S tím souvisí příprava na porod, přirozený porod a bonding po porodu (dítě je s matkou v bezprostředním kontaktu ihned po vypuzení z dělohy), bezplenková komunikační metoda, kojení podle potřeby dítěte, společné spaní s dětmi v posteli, důvěra v pláč dítěte, harmonický vyrovnaný osobní život a respektující výchova. „Kontaktní rodičovství nedává návody. Rady, jak rodičovství dobře zvládnout, máme každý uvnitř sebe, mají to i děti a my se ladíme na to, abychom je uměli poslouchat,“ říká Lucie Harnošová, matka dvou dcer, lektorka kontaktního rodičovství a majitelka sítě obchodů s dětským zbožím a zdravou výživou.

Zásadním pilířem kontaktního rodičovství je práce s emocemi. „Důležité je uznat emoce našich dětí. ‚Ano, vidím, že se ti chce plakat, bylo toho na tebe hodně‘ a tak podobně. Dítě to ze sebe dostane ven a pláč u miminek nebo scéna u většího dítěte má krátké trvání. Pro nás dospělé je to velká lekce. Naše výchova probíhala úplně jinak, protože jsme vyrůstali v době, kdy jsme ani nemohli projevit nahlas svůj názor. Učíme se s dětmi ventilovat emoce, aniž bychom zraňovali lidi okolo sebe. Je důležité nenechávat emoce uvnitř, protože všechny stresy se nám projevují na fyzickém těle různými nemocemi,“ doplňuje.

Lucie Harnošová se vrátila po třech měsících z Bali, odkud si přivezla zkušenost s výchovou dětí v komunitách. U přírodních národů nejsou na matky kladeny tak vysoké nároky, mateřské povinnosti jsou přirozeně rozprostřeny mezi širší rodinu – Balijci například věří, že se dítě nesmí první rok života položit na zem, a tak ho chová celé společenství lidí, prarodiče, hodně dědeček, další děti, ostatní ženy i muži. Což rodičům usnadňuje život. Můžeme si ho ale usnadnit i v našich podmínkách tím, že budeme poslouchat sami sebe.

Poslechněte si celý rozhovor s Lucií Harnošovou, který je nejen o kontaktním rodičovství, ale i o partnerských vztazích a soužití s dětmi.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.