„Konvertuj ke křesťanství a osvoboď se!“ S amerikanistou o roli náboženství v časech otrokářství

13. prosinec 2021

O roli náboženství v boji za občanská práva a rovnoprávnost Afroameričanů jsme v Hergot!u už několikrát mluvili. Tentokrát jsme se v historii podívali ještě o něco dál. S amerikanistou Janem Benešem z Ostravské univerzity jsme probírali roli náboženství v časech otrokářství.

Světu vládl transatlantický obchod s otroky. Katolická církev jich tehdy vlastnila nejvíce na světě, především v Jižní Americe a také v Karibiku. Zároveň však v katolickém křesťanství existovala dlouhá tradice osvobozování otroků – v případě, že konvertovali ke katolicismu.

Čtěte také

V protestantské Severní Americe nebylo podle tehdy platného britského práva možné, aby křesťan vlastnil jiného křesťana. Proto někteří vlastníci konverze zapovídali a někteří otroci naopak prchali do těch částí kontinentu, kde se konverze rovnala osvobození. „Španělská kolonie Florida nějakou dobu působila jako lákadlo,“ přibližuje Beneš, kam konkrétně utíkali.

Otroci se podle něj nedostali do Ameriky úplně bez zkušenosti s monoteistickým náboženstvím. Katolickou víru znali od španělských a portugalských misionářů a část jich znala také islám. Na křesťanství je lákal mimo jiné přislib lepšího posmrtného života.

Co ještě vedlo otroky ke konverzi ke křesťanství či jiným náboženstvím? Používali křesťané Bibli k ospravedlňování otroctví? Jaká byla původní africká náboženství a jaký vliv měla na formování afroamerické spirituality? A jak se vyvíjela role náboženství v boji za občanská práva? Dejte si celý Hergot!

autoři: Fatima Rahimi , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.