Košický festival Moonride: divadlo, hudba i Gagarin

18. říjen 2011

Ve středu devatenáctého října startuje v Košicích už šestý ročník interdisciplinárního festivalu současného umění Moonride.

Přehlídka, která v sobě sdružuje výtvarné umění, hudbu, tanec, divadlo nebo literaturu, představí už tradičně umělce ze zemí Visegrádské čtyřky. Košický festival trvá od devatenáctého do dvaadvacátého října.

Slavnostní zahájení festivalu proběhne v industriálních prostorech košické teplárny. Dvojice architektů Haz Lighting Design promítne na exteriérové fasády teplárny originální světelnou animaci, kterou svým DJ setem podpoří skladatel elektronické hudby Stroon.
K jednomu z vrcholů hudební části festivalu pak bude patřit vystoupení skladatelky vystupující pod jménem Soap & Skin. Rakouská experimentátorka, která se inspiruje třeba u Björk nebo Aphexe Twina, vystoupí 21. října v bývalém kině Slovan a její koncert slibuje hudbu na pomezí současné klasiky, elektroniky nebo podivného popu.

02126455.jpeg

Čtěte také

Z dalších hudebních akcí stojí za upozornění třeba koncert brněnského indie popového dua Teve, které zahraje společně s maďarským hudebníkem Markem Bárthou a polskou dvojicí Rebeka 22. října. Jedním z nejznámějších jmen na festivalu Moonride je pak kanadská elektro popová kapela Junior Boys, která odehraje DJský set 22. října. Oceňované duo má stálou pozici na scéně elektronické hudby a možný výběr tracků naznačují třeba producenti, se kterými Junior Boys v minulosti spolupracovali, jako třeba Kode9, Caribou nebo Hot Chip.

Taneční část festivalu ovládne vystoupení renomované maďarské performerky a choreografky Márty Ladjánszki, která v minulosti už několikrát vystupovala v České republice. Doplní ji československé představení Kto je Annik? – to čerpá z životopisného příběhu anglického zpěváka Iana Curtise z kapely Joy Division, který v roce 1980 let spáchal sebevraždu.

02329828.jpeg

Bohatý program festivalu doplňuje i divadelní složka s inscenací Jiřího Adamka Evropané nebo představení pražského pantomimického divadla Tante Horse. Doprovodný program nabídne i autorská čtení, promítání krátkých filmů, přednášky nebo výstavy.
Festival si také připomene padesáté výročí letu Jurije Gagarina do vesmíru. Podrobnosti o vzpomínce na prvního kosmonauta se ale návštěvníci dozví až na místě konání festivalu.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio