Kosmická hrůza a hory šílenství: povídkář Derleth píše fanouškovské dopisy H. P. Lovecraftovi

13. prosinec 2017

„Ta věc, která byla napůl žába, napůl člověk, avšak byla dost člověkem, aby se vrátila do jediného domova, který kdy poznala, a křičela hrůzou po své matce ve chvíli osudného vznícení – věc, která se zrodila z proklatého spojení Sarah Whateleyové a Ralsy Marshe, zplozenec zkažené a zdegenerované krve, netvor, který se už bude navždy vynořovat na okraji vědomí Abnera Whateleyho.“

Takhle květnatě si spisovatel August Derleth představuje plod sexuálního spojení čarodějné rodiny Whateleyů z povídky Hrůza v Dunwichi a rodu rybinou nasmrádlých Marshů z textu Stín nad Innsmouthem. Znalci děl Howarda Philipse Lovecrafta už jistě tuší, z jakých hor šílenství vítr vane. Mistr bezútěšných hororových povídek o prastarých kosmických bytostech, pro něž je člověk jen obtížný hmyz, který s gustem rozmáznou, se stal inspirací pro mnoho dalších mladých autorů nadšených do fatalistické hrůzy. Jedním z nich byl i August Derleth, tvůrce, na nějž mnoho Lovecraftových fanoušků nevzpomíná právě v dobrém. Jak zdařilým nebo nezdařilým pokračovatelem mistra hrůzy Derleth vlastně byl, teď můžeme posoudit i my. V českém jazyce totiž poprvé vyšla sbírka jeho povídek s názvem Strážci z hlubin času.

Cult of Chucky: Roztomilá panenka se už posedmé vydává vraždit

Z filmu Cult of Chucky

Zrzavá, pihovatá panenka jménem Chucky by vypadala jako dobrý tip na patřičně kýčovitý vánoční dárek – kdyby nebyla posedlá duchem vraždícího maniaka a amatérského okultisty Charlese Lee Raye. Ten si jejím prostřednictvím už téměř třicet let ze záhrobí zvyšuje své zabijácké skóre. A letos si díky týmu režiséra Dona Manciniho přišel k pár patřičně vychutnaným novým zářezům.

Největší zásluhou Augusta Derletha bylo, že původní Lovecraftovy povídky, které do té doby vycházely pouze časopisecky, vydal knižně. Ve svém nakladatelství Arkham House pak publikoval i vlastní povídky. Uváděl se v nich jen jako spoluautor a prohlašoval je za „posmrtné spolupráce s Lovecraftem“. Badatel S. T. Joshi se dnes právem ptá, jak to vypadá, když se spolupracuje s mrtvým autorem. Derleth to chápal tak, že vzal nedokončené fragmenty nebo jen nahozené nápady z Lovecraftovy pozůstalosti a „dokončil“ je.

Derleth ovšem rozhodně nemá takový cit pro expresivní jazyk a kosmickou hrůzu jako Lovecraft. Pokud ale jeho povídky čteme s větším odstupem, můžeme v nich najít určité zalíbení. Fungují totiž jako fanfikce, nebo ještě spíš jako milostné dopisy oddaného fanouška oblíbenému spisovateli. Derleth se evidentně cítil jako dědic Lovecraftova odkazu, což se promítlo i do zápletek jeho povídek. Většina z nich vypráví o tom, jak hlavní hrdina zdědí nemovitost v některém z ikonických lovecraftovských měst, jako je Arkham nebo Dunwich, samozřejmě s patřičně temnou minulostí a knihovnou naditou okultními spisy jako Necronomicon.

Ani samotné náměty nejsou tak dobré jako ty Lovecraftovy. Některé jsou prostě divné, například v jedné povídce sochař vytvoří mořskou pannu z hlíny z Innsmouthu, v další hrdina potká mimozemšťany převlékající se za Edgara Allana Poea. Ovšem většinou jsou to nepříliš nápadité variace na návraty domněle mrtvých předků ze záhrobí nebo invaze bizarních bytostí z jiných dimenzí. Právě v tom je ale pro dnešního čtenáře hlavní kouzlo Derlethových povídek – v jejich bezelstné fascinaci Lovecraftovým světem, do kterého se mnohem naivnější spisovatel-fanoušek snaží vepsat sám sebe.

Více o prastarých bytostech z hlubin kosmu, spolupracích s mrtvými autory a podivných dědictvích si poslechněte v posledním díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.