Kottová, Chuchma, Vitvar: za Fajta se Národní galerie otevřela světu, umělecké scéně i divákům

26. duben 2019

Ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk odvolal 18. dubna Jiřího Fajta z vedení Národní galerie. Své rozhodnutí opřel o negativní výsledky interního auditu, který si ministerstvo zadalo. Na základě právního rozboru pak podal ministr na Fajta dvě trestní oznámení. Jak na náhlou změnu v čele instituce reagují osobnosti kulturní a výtvarné scény?

„Jedna z věcí, která se podařila Jiřímu Fajtovi hlavně s šéfkurátorem Adamem Budakem, bylo otevřít Národní galerii umělecké scéně i širšímu publiku. Podařilo se za tu dobu dovézt zajímavé osobnosti ze zahraničí a obnovit konverzaci galerie se zbytkem scény, která byla řadu let téměř nulová,“ hodnotí působení Jiřího Fajta v čele státní kulturní instituce výkonná ředitelka a předsedkyně správní rady Společnosti Jindřicha Chalupeckého Karina Kottová, přičemž nezapomíná dodat, že uvnitř chodu galerie nastávaly i rozporuplné momenty. „Ten způsob odvolání Jiřího Fajta, byl velice problematický. Jsou tam diskutabilní argumenty ze strany ministerstva, jeví se to víc jako politický akt. Je to strašně ohrožující zpráva i pro další menší organizace,“ dodává Kottová.

03338471.jpeg

Existují nějaká systémová řešení, která by napomohla státním kulturním institucím v Česku zvednout svoji kvalitu na úroveň institucí v západních zemích? „Teď na to bohužel dojíždí jak Národní galerie, tak Muzeum umění Olomouc, ale je třeba se vrátit k větší samostatnosti příspěvkových organizací. Je vidět, že díky tomu se institucím v cizině daří dělat věci, které si tu nikdo nedovede představit, protože je to svázané s chodem ministerstva. To teď navíc čím dál víc dokazuje, že je vlastně nesmyslné,“ odhaluje svazující principy uvnitř kulturního sektoru kulturní redaktor časopisu Respekt Jan H. Vitvar. „Problém je i u těch jejich příspěvkových organizací. Ty fungují v podmínkách, které jsou tristní,“ přidává se ke kritice resortu i ředitel Centra současného umění DOX Leoš Válka. „Kulturní program, který by Prahu povznesl na vysokou úroveň malé středoevropské země, musí jít ruku v ruce s celkovou společenskou atmosférou. Veřejnost musí vědět, že kulturní kapitál je něco, co je důležité, a co má nějakou perspektivu pro tuto zemi. Nejsem přesvědčen, že takováhle situace tady je,“ uzavírá editor webu ArtZóna České televize Josef Chuchma.

Co si o chodu Národní galerie za vedení Jiřího Fajta myslí významné osobnosti kulturní scény? Co můžeme čekat od dočasného ředitele Ivana Morávka? Jaká systémová opatření pro zlepšení kvality kulturních institucí Česko potřebuje? Pusťte si celou anketu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.