Kouření dostalo stigma něčeho nezdravého, je na řadě alkohol? Mladí Britové pijí míň, Češi asi ne

1. srpen 2018

„Občas přijdu domů a dám si pivo, nepotřebuju k tomu příležitost,“ říká mladý Martin. „Často si dám večer víno, nemusí u toho být jiní lidé. Mám ráda jeho chuť. Ale nejčastěji piju na oslavách a v hospodě s kamarády,“ říká energická Kateřina. „Většinou piju na oslavách, třeba narozenin. Nebo když se s někým dlouho nevidím, tak si dáme vínko,“ prozrazuje třetí z party přátel, Líba. Je v zemi, která je na nadměrnou spotřebu alkoholu hrdá, pití přesto na ústupu?

„Je to možné. U mladých lidí vidíme rostoucí trend zdravého životního stylu, zdravé výživy a možná až kultu těla,“ předpovídá podobnou budoucnost jako sloupkařka deníku The Guardian Hannah Jane Parkinson zkušený adiktolog Aleš Kuda. Pracuje se závislými na alkoholu i jiných látkách. Parkinson se v textu britského deníku zamýšlí nad tím, zda alkohol bude ve Velké Británii následovat cigarety a přestane být společensky přijatelný. Je totiž prokazatelně škodlivý a mladá britská generace klade na zdravý životní styl větší důraz než generace předchozí.

alkohol - pití

„Na druhou stranu, marketingové strategie známých výrobců alkoholu začínají cílit na mladé lidi. Být cool znamená pít určitou značku. V reklamách jsou mladí lidé, párty, všichni jsou šťastní,“ pokračuje Aleš Kuda, podle kterého je v Česku na 350 000 lidí, kteří mají s pitím alkoholu problém. Tomuto číslu ale navíc říká doslova „střízlivý odhad“. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj jsou Češi a Češky druzí ve spotřebě alkoholu v Evropské unii, tedy spolu s Francouzi.

Aleš Kuda to přičítá velké toleranci, která v Česku k pití alkoholu je. „Děti to vidí už v rodině, alkohol je poměrně norma. První opíjení probíhá s vrstevníky, kteří na sebe navzájem vytváří sociální tlak. Děti vnímají, že pokud se nenapijí, tak nejsou považovány za normální, nadměrné pití je všude kolem nás a děti to vidí,“ pokračuje adiktolog.

Logo

Navíc prý konzumace alkoholu u nás opouští rituální formu. Nepije se jen při nějakých příležitostech, ale skoro při každé příležitosti. „Není cílem se opít, ale je to součást nějaké další činnosti, která konzumaci dává smysl. Třeba po sportu se jde na pivo.“ Podobných příležitostí bychom vymysleli hodně. Nejen po sportu, ale i při jeho sledování, na návštěvě, leckdo si dá pivo k obědu. Z alkoholu se stal posilovač socializace, v Česku se u piva řeší vše. Politika, plánují se revoluce, výlety i brainstorming pracovních projektů. Zajímavé by bylo také určitě zjistit, kolik párů zažilo první sexuální kontakt právě pod vlivem alkoholu nebo ke kolika jednorázovým nočním známostem přispěl.

Lidé, kteří porazili alkohol a drogy: V Česku pijeme jak duhy, ale život na drogách lepší není

Drogy

„Bral jsem gram pervitinu denně. Ráno jsem se bez něj nemohl probudit. Vysypal jsem půlku na stůl a pak se teprve probudil. Druhou půlku odpoledne a večer už mi to zase nestačilo,“ vzpomíná Amak Golden, majitel nahrávacího studia. „Několikrát jsem se stěhovala, abych se schovala sama před sebou,“ vypráví bývalá servírka Míša. Oba své závislosti nakonec překonali. Jak se jim to povedlo? Bojí se, že by se jim drogy mohly do života vrátit?

„O fyzické a duševní zdraví nemám strach, ale bojím se, že po pití mám horší výkony ve škole nebo v práci. A to mě štve,“ odpovídá Kateřina na otázku, zda se nebojí negativních dopadů alkoholu na její zdraví. O sníženém výkonu v práci se zmiňuje i Martin: „Když člověk večer pije a pak jde do práce, tak je úplně mimo, proto jsem opilý maximálně jednou týdně, nejčastěji v pátek.“ Jen Líba vyjadřuje obavy o své zdraví, to duševní. „Kdybych pila víc, tak bych měla strach o psychické zdraví. Ale skoro nepiju,“ prozrazuje. K závislosti nebo problémovému pití mají všichni tři daleko. „U dětí nebo mladistvých jsem opatrný s diagnózou problémového pití alkoholu nebo závislostí. Vždy je efektivní, pokud se pracuje s celou rodinou. Často se jedná o symptom širšího problému v rodině,“ říká Aleš Kuda.

Kdy mladí Češi pijí? Bojí se o své zdraví? A hrozí jim závislost? Poslechněte si celou reportáž.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.