Kožené, syntetické, nebo vegan? Czechdesign ukazuje plusy a minusy kůže a jejích alternativ

24. květen 2018

LEATHER love / hate, tak se jmenuje výstava v pražské galerii Czechdesign. Na příkladech bot, tašek a dalších módních doplňků od českých designérů a značek otevírá téma kůže a jejích alternativ. V čem spočívají plusy a minusy kůže, koženky nebo alternativních rostlinných materiálů? Co je víc etické a eko? A jak je to s jejich trvanlivostí a recyklací?

Desítky let protestů proti kožešinám, o kterých se v médiích po celém světě psalo už v osmdesátých a devadesátých letech, konečně přináší výsledky. Kožešiny už jsou tabu pro nezávislé návrháře i velké značky s globálním byznysem jako Versace, Gucci, Armani, Tom Ford, Hugo Boss nebo Stella McCartney. A nejspíš jste zaznamenali informaci o tom, že už příští rok se zavřou všechny zbývající kožešinové farmy v Česku.

S kůží je to ale jinak. Ačkoliv už desítky let existuje řada alternativ, stále je masivně používaná, nejčastěji v oblasti módních doplňků, jako jsou boty, kabelky, peněženky nebo pásky. Pro všechny, kdo si chtějí udělat jasnější obrázek o kůži a jejích alternativách, je do 29. června otevřená výstava LEATHER love / hate v pražské galerii Czechdesign. 

Je to téma, které hodně rezonuje v designérských kruzích. Chtěli jsme přispět k dialogu, na který není snadné najít definitivní odpověď. Jsou tu zastoupené značky, které pracují s kůží, s kůží s bio certifikacemi nebo s koženkou, ale také designéři, kteří hledají nové cesty a materiály. V poslední době se hodně mluví o Piñatexu, což je snadno recyklovatelný materiál z odpadu při zpracování ananasů, popisuje jedna z kurátorek výstavy – Michaela Holubec Birtusová. 

Přírodní alternativy kůže jsme se v Modeschau nedávno dotkli rozhovorem o módních a interiérových doplňcích z latexu Lucetone. Latex se vyrábí z přírodního kaučuku a patří k snadno recyklovatelným materiálům.

Jednou z výhod kůže je dlouhá životnost a to, že se dá recyklovat. Oproti tomu koženka, která se vyrábí ekologicky náročným způsobem z ropných derivátů, není trvanlivá a nedá se recyklovat. Novou cestu pro ty, kteří nechtějí pro své obutí a oblečení zabíjet zvířata a zároveň jim záleží na udržitelnosti a ekologii, otevírají rostlinné materiály jako už zmíněný Piñatex nebo korek. Nejsou sice tak trvanlivé, ale dají se ekologicky recyklovat a znovu použít.

Máme tu velké zastoupení obuvi od českých designérů a značek. Například práce české designérky Elišky Knotkové z recyklovaných rostlinných materiálů pro londýnskou značku Bourgeois Boheme. Zajímavým materiálem pro letní obutí je také konopí, se kterým pracuje česká značka Bohempia, jejich konopné tenisky mají veganskou certifikaci od Peta, popisuje Michaela Holubec Birtusová. Na výstavě jsou také zastoupeni Barbora Veselá, Adam Kost, Zuzana Serbak a řada dalších mladých designérů.

Poslechněte si víc o výhodách a nevýhodách kůže a jejích alternativ v reportáži z výstavy LEATHER love / hate v galerii Czechdesign.

Design z konopí Bohempia

Playlist:

Mr Mitch feat Palmistry – VPN (Mechatok remix)
Firaasbeats – Amroc
Mechatok – Linked
Lyzza, Shygirl – Take the L
Thirstpro – You should of let me baby
Oklou – Friendless
Wwwings x Lao – Untitled 1
Kablam – Flabbergasted & Stainful
Yaoyanoh – Off Road
Barow – Flips (Galtier mix)
Merca Bae – Baechat

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.