Kraj letos poprvé ocení knihu roku

18. leden 2018

O knihu roku se letos poprvé soutěží v Libereckém kraji. Kraj chce ocenit literární díla vydaná v příslušném kalendářním roce se vztahem k regionu.

Novou soutěž vyhlásil kraj s cílem podpořit autory a nakladatele ve vydávání a šíření regionální literatury a přispět k propagaci těchto publikací. Podle krajské radní pro kulturu Květy Vinklátové (Starostové pro Liberecký kraj) se udělí pět cen spojených vždy s odměnou 10 tisíc korun a jedna cena veřejnosti.

Jak dále řekla Vinklátová, přihlásit se můžou autoři nebo vydavatelé, jejichž kniha se svým obsahem významně týká Libereckého kraje, jeho obyvatel a jejich díla, území nebo jeho dílčích částí, tradic, příběhů, historie, výrobků a podobně. „Podmínkou není, že by sídlo nakladatele nebo trvalé bydliště autora muselo být v Libereckém kraji. Podstatný je právě a jen obsah,“ upozornila radní pro kulturu. Tituly vydané v loňském roce je možné do prvního ročníku soutěže přihlásit od 1. února do 15. března.

Přihlášky posoudí sedmičlenná odborná komise, v níž zasednou zástupci krajského odboru kultury, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci, odborník v oblasti nakladatelské činnosti, v oblasti knižního obchodu i v oblasti grafického zpracování knih. „Jsem ráda, že za odbornou veřejnost přislíbil účast v komisi Jiří Padevět, známý autor a ředitel nakladatelství Academia Praha, Radek Sidun, významný typograf a vedoucí katedry grafiky VŠUP v Praze, a liberecký knihkupec Martin Fryč,“ dodala Vinklátová.

Soutěžit se bude ve čtyřech kategoriích: beletrie a poezie, populárně naučná literatura, literatura pro děti a mládež a učebnice a také monografie a výtvarná publikace. „Kraj také udělí zvláštní cenu za mimořádný přínos v oblasti literatury a čtenářství. Není to ocenění knižního titulu, ale je to ocenění organizace či člověka, který se o tu oblast mimořádně zasloužil,“ doplnila Vinklátová. Ceny navrhnou a vyrobí ve sklářské průmyslovce v Kamenickém Šenově. Předávat se budou u příležitosti Světového dne knihy 23. dubna v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související