Krajem se line vůně starobylého kadidla. S kapelou Zmyrna o metalových klišé a středověku

8. říjen 2021

V kulisách kostelních rozvalin nedávno odehrála své první koncerty pražská blackmetalová kapela Zmyrna. Už v únoru o sobě dala vědět debutovou deskou, která vyšla například i v Rusku nebo v Německu a je propletená středověkými motivy a odkazy. O fascinaci životem před mnoha stoletími i repetitivními riffy jsme se s kompletní sestavou bavili ve Špíně.

Prvním impulzem k tomu, aby se ze zkušebnového projektu stala regulérní kapela s názvem, byla vloni v zimě pozvánka na středoevropskou metalovou kompilační kazetu Night Dwellers: Reek of Daylight. Ta trojici Zmyrna motivovala k tomu, aby se zavřela do studia a nahrála rovnou i víc materiálu na samostatnou nahrávku. Ta velmi brzy poté vyšla se silným vizuálem převzatým ze středověké grafiky Mistra spišské kapituly.

Hned zpočátku bylo poznat, že Zmyrna ke své prezentaci přistupuje velice zodpovědně, nicméně basák H. vzpomíná, že k tomu museli postupně dojít. „Já bych samozřejmě demo nahrál na mobil ve zkušebně,“ směje se. Na celkové estetice byla ale v kapele shoda už od začátku.

K estetice Zmyrny sedí i to, že si svoje první živá vystoupení odbyla v září na undergroundové sérii koncertů v rozvalinách sakrálních staveb a starém protiatomovém krytu. Koncerty ve společnosti spřízněných projektů Dunkelbot, Bahratal a Končiny proběhly na těchto neobvyklých místech po vzoru freetekno akcí.

„Museli jsme tahat všechny aparáty, bedny, bicí i bar do hrozného kopce,“ vzpomíná kapela na první show na úpatí Krušných hor. Hraní na neobvyklých místech mimo klasické kluby je i cesta, kterou by se chtěli vydat do budoucna. 

Jakým způsobem se Zmyrna staví k metalovým klišé? Které kapely je v počátcích hraní ovlivnily? Kde se vzala láska ke středověku? Objíždí společně zříceniny hradů? A jak se stalo, že jejich materiál vyšel v krátkém čase na nezávislých labelech z celého světa? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu! 

 

Spustit audio