Králíci, husy a vápenné omítky. Jak žije a pracuje architekt Vojtěch Kmošek na staletém statku

2. listopad 2022

Stavební firmy vydělají víc, když staré zbourají a nahradí novým. Často se vyhazují staré dveře, krovy, podlahy. „Když tam pak přijdeme, vidíme, že tam žádný vážný problém není,“ říká architekt Vojtěch Kmošek.

Za architektem Vojtěchem Kmoškem jsme vyjeli do Trstěnic. V kamenném statku tu sídlí jeho kancelář KK Architekti a také tu žije se svou ženou, čtyřmi dětmi, králíky, ovcemi a husami. Vypadá to tam jako před sto lety – statek opravuje za pomoci tradičních technik, dokáže nahodit vápennou omítku i postavit znovu cihlové klenby. Jak se učí stará řemesla? Není to otravné a zdlouhavé? A jak se kombinuje práce architekta s krmením králíků? „Špatně,“ směje se architekt/hospodář.

Testěnice jsou mezi Poličkou a Litomyšlí a tradičních venkovských domů je tam hodně. Vojtěch Kmošek a Spolek archaických nadšenců ve vsi vybudovali trstěnickou naučnou stezku, opravují kaple a taky zájemce učí skrze kurzy a workshopy tradiční řemesla. A zvou také k návštěvě polygonální stodoly. Co je to polygonální stodola a k čemu slouží? To se dozvíte v novém Bourání.

Chaloupka Maxe Švabinského v Kozlově

Vojtěch Kmošek provádí spolu s bratrem a otcem památkovou obnovu starých staveb. Dokončili obnovu kaplí v Ústí nad Orlicí, chaloupky Maxe Švabinského v Kozlově nebo expozici na zámku v Pardubicích. Renovovali také starý kolotoč na pražské Letné.

Letenský kolotoč po opravě

Radí i místním obyvatelům a chalupářům. Dost často proti zájmům projektantů a stavebních firem. „Většinou si chtějí zjednodušit práci na stranu ekonomiky, aby to bylo výdělečně zajímavější, takže se spoustu objektů demoluje, říká. Potěší ho, když se z „demolice povede udělat pěknou obnovu.“ To často znamená, že se jedná o téměř dobrovolnickou práci. „Pokud můžu podpořit zachování rázu vesnice, jsem za to rád,“ říká architekt Vojtěch Kmošek.

V novém Bourání jsme si povídali s architektem Vojtěchem Kmoškem o zachraňování starých chalup, o životě venkovského architekta a taky o sáňkování.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.