Královna hyperpopu a trapový papež. Únorovým bangerům žehnají Charli XCX i Gucci Mane

2. únor 2022
Topinky

Pevnou rukou rozhání všechny klepy těžká váha amerického rapu Gucci Mane, zatímco korejsko-americká umělkyně Audrey Nuna ohlašuje konec tekutých snídaní. Z potemnělé euforie, kterou je prodchnutá novinka švédské popové zpěvačky Tove Lo, nás pak vytáhnou věčně zvědaví indie-rockoví veteráni Franz Ferdinand. Moshpit!

Charli XCX - Beg For You ft. Rina Sawayama

Credits: Charlotte Aitchison, Rina Sawayama, Alexander Soifer, Anoo Bhagavan, Jonas Von Der Burg, Nicholas Gale, Niklas Von Der Burg
Label: Atlantic
Album: Crash

Královna hyperpopu Charli XCX chystá na polovinu března nové studiové album. Chystanou desku pojmenovanou Crash v listopadu propagoval singl New Shapes, nyní Charli XCX přilévá do ohně dalším singlem Beg For You. Objevuje se v něm také její krajanka Rina Sawayama, o beat odkazující na styl UK garage se postaral londýnský producent Digital Farm Animals. Není to poprvé, co se Charli a Rina potkávají: japonsko-britská zpěvačka pracovala před dvěma lety na několika skladbách desky Charli XCX, která ale nikdy nevyšla.

 

Gucci Mane - Rumors ft. Lil Durk

Credits: Radric Davis, Durk Banks, Brytavious Chambers, Demetrius Moore, Meech
Label: Atlantic
Album: Rumors single

Trapový papež Gucci Mane a legenda drillu Lil Durk se potkávají v novém tracku Rumors. Střet těžkých vah na ose Atlanta-Chicago dirigují producenti Tay Keith a DJ Meech. Pro dva legendární rappery je to teprve druhé setkání na společném tracku, poprvé proběhlo v roce 2014 na remixu War Wit Us. Klip se natáčel v Atlantě a zatím není jisté, jestli track upozorňuje na novou nahrávku jednoho či druhého rappera.

 

Tove Lo - How Long

Credits: Tove Nilsson, Ludvig Söderberg, Tim Nelson
Label: Interscope
Album: Euphoria Soundtrack

Druhá sezóna kontroverzního seriálu Euphoria, který odvážně a s pomocí vysoce stylizovaného vizuálu vypráví o smutku, deziluzi, úzkostech a závislostech současných teenagerů, na HBO momentálně láme rekordy. Na konci února, spolu s poslední epizodou, pak vyjde i soundtrack k Season 2, kde fanoušci najdou mj. zbrusu nové skladby výrazných jmen současného popu. Vedle tracku Watercolor Eyes od Lany Del Ray stojí za pozornost zejména temně euforický singl How Long švédské zpěvačky Tove Lo, která je velkou fanynkou autorského seriálu režiséra a scenáristy Sama Levinsona: „Jsem poctěna, že jsem se stala součástí téhle show, kterou miluju hlavně kvůli její syrovosti a provokativnímu vyprávění.“

 

Audrey Nuna - Changes

Credits: Audrey Chu, Dan Farber
Label: Arista
Album: A Liquid Breakfast Deluxe

Teprve dvaadvacetiletá korejsko-americká zpěvačka a rapperka Audrey Nuna ve své hudbě mísí prvky R&B i trapu. Za svou stále ještě čerstvě načatou kariéru, kterou rámují od roku 2018 průběžně vydávané singly a povedený debutový mixtape A Liquid Breakfast vydaný u Arista Records, se na jejích tracích objevili třeba rappeři Jack Harlow a Saba. Právě loňský dlouhohrající počin se nyní dočkal své deluxové verze. Mezi sedmi novými stopami deluxového releasu najdeme i nekompromisní banger Changes, který Audrey Nunu v jejím širokém žánrovém záběru ukazuje ve světle tvrdého rapu. „Tohle je poslední součást Liquid Breakfast éry. Jsou to skladby, kterým jsem se věnovala po vydání, ale představují spíš jakési limbo – ne úplně další projekt, ale stále si zaslouží svůj vlastní příběh,“ říká Audrey, kterou první koncertní zastávky letoška čekají už koncem tohoto týdne.

 

Nigo - Arya ft. A$AP Rocky

Credits: Tomoaki Nagao, Carter Lang, Héctor Delgado, Rakim Mayers, Westen Weiss
Label: Republic
Album: I Know Nigo

Nigo je japonský DJ, producent a člen kultovních Teriyaki Boyz, ale také zakladatel proslulé oděvní firmy BAPE. Po dvou dekádách se teď vrací k rapu, jeho album I Know Nigo vyjde v nejbližší době a společnost mu na něm budou dělat slavní američtí rappeři jako Kid Cudi, Tyler The Creator, Pusha T nebo Pharrell Williams. V pilotním singlu Arya se objevuje po Nigově boku A$AP Rocky, který v klipu ukazuje řetěz připomínající zesnulého A$AP Yamse. Track produkoval Hector Delgado.

 

Diplo, Aluna & Durante - Forget About Me

Credits: Thomas Pentz, Aluna Francis, Kevin Durante, Kelli-Leigh
Label: Mad Decent
Album: Forget About Me single

Jeden z nejznámějších producentů současnosti Diplo na svém labelu Mad Decent, který založil už před patnácti lety, vydal mnoho hitů: Lean On, Where Are Ü Now nebo Baauerův Harlem Shake. Hitový potenciál má i jeho nová, tropická houseová skladba Forget About Me, na které hostuje Aluna a Durante. Pro polovinu dua AlunaGeorge to není první spolupráce s labelem – Mad Decent jí před rokem a půl vydal sólový debut Renaissance. Klubem nasáklý track doprovází také klip, který je inspirován Alenkou z říše divů.

 

Franz Ferdinand - Curious

Credits: Alex Kapranos, Bob Hardy, Julian Corrie, Dino Bardot, Audrey Tait, Stuart Price
Label: Domino
Album: Hits To The Head

Skotští indie-rockoví veteráni Franz Ferdinand na březen chystají vydání bestofky s názvem Hits To The Head, kterou už loni na podzim anoncovala sedmdesátkami inspirovaná glamová skladba Billy Goodbye. Jejich nejnovější singl Curious, který opět produkoval Stuart Price (Dua Lipa, Madonna, Pet Shop Boys), nicméně míří zvukově trochu jinam: chytlavý taneční track s romantickým jádrem se zabývá věčnou otázkou, co ve vztahu následuje po období prvotního sladkého opojení. „Budeš mě ještě chtít, až budu jen tvůj? Budeš mě milovat, i když kouzlo pomine? Jak na tom budeme, až do našeho života vstoupí opakování, rutina a každodennost?“ ptá se frontman Alex Kapranos, jehož hlava se nám v doprovodném videoklipu zdá (zřejmě pod vlivem palčivých otázek) podivně naddimenzovaná...

 

Renforshort - Moshpit

Credits: Lauren Isenberg, Alexander Glantz, Jeff Hazin
Label: Interscope
Album: Moshpit single

Kanadská princezna žvýkačkového popu Lauren Isenberg má teprve devatenáct let a vystupuje pod jménem Renforshort. Na scénu vtrhla dva roky nazpět se singly Waves a Mind Games a na vytvořené momentum navázala dvěma EPčky pod hlavičkou značky Interscope. Koncem loňského roku také doprovázela na tour (zatím) o něco slavnějšího Yungbluda. Novým hořkosladkým singlem Moshpit, který putuje do naší rotace, nám Renforshort připomíná, že to, co je pro nás nejlepší, víme většinou nejlépe my sami. Uvědomění, že bychom měli někoho opustit, to ale nijak neusnadňuje. Emocemi napěchovaný track doplňuje i videoklip režiséra Zacka Baileyho.

Kdo je DJ Míč? Chystá se na pulty tzv. papežský paprikáš? Jsou Aleš s Filipem milovníky tekutých snídaní? A dočkají se svých deluxových verzí? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.