Královny pouště a vesmíru. Filmy o drag queens nabízejí rodinnou zábavu i sériové vraždy

3. říjen 2022

Především díky reality show RuPaul's Drag Race se fenomén drag stává čím dál známější a uznávanější záležitostí. Drag queens tu s námi ale jsou už řadu desítek let a během nich se tahle subkultura několikrát dostala i do filmu. Připravili jsme pro vás doporučení na pět podle nás zásadních filmů, které se dragu věnují.

„Ne každý film, kde se muži převlíkají do ženských šatů, je o dragu,“ ujasňuje hned na úvod pojmy filmová historička Šárka Gmiterková. „Drag filmy jsou od začátku výrazně performativní a subversivní,“ dodává.

Jednou z nejslavnějších drag queens kinematografie je múza režiséra Johna Waterse s uměleckým jménem Divine. Z jejich společných projektů jsme vybrali snímek Female Trouble z roku 1974. „Waters útočí na dobovou střední třídu a jeho filmy se odehrávají na předměstích v hájemství tradiční nukleární rodiny. No a Dawn Davenportová, kterou ve filmu ztvárnila Divine, z tohohle prostředí uteče a nakonec se stane sériovou vražedkyní,“ říká Tonda.

Nejblíž k drag subkultuře má zapomenutý snímek Vegas in Space z roku 1991 natočený ve spolupráci se sanfranciskou drag queen Doris Fish. „Je to příběh z planety Klitoris, což je nejpříjemnější planeta ve vesmírném sektoru 7,“ přibližuje děj Šárka. „Je to líbezný film s DIY estetikou. Budovy na té planetě vypadají jako zmenšeniny parfémů nebo flakónů,“ pokračuje.

Naprostou klasikou drag filmů je naopak australské Dobrodružství Priscilly, královny pouště. „Přestože tam nehrají autentické drag queens, tak ten film drag nijak nemýtizuje,“ chválí si Tonda snímek se skvělými výkony Huga Wievinga, Guye Pierce a Terrence Stampa.

Nejnovější tip je seriál AJ and the Queen, který najdete na Netflixu. RuPaul Charles v něm hraje drag queen na turné, ke které se připojí desetiletá dívka. „Drag se nám tady dostává do mainstreamu. Už to není okrajová zábava, ale je to rodinná zábava. A v RuPaulově podání dokonce jako cesta, jak vyléčit Ameriku,“ tvrdí Šárka.

Je život heterosexuálů zvrácený a nudný? Kdo má přístup na planetu Klitoris? Mohou mít queer lidé děti? A k čemu všemu se dá použít breastplate? Dozvíte se v příspěvku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka