Krásná hudba. Atraktivní image táhne byznys, pro hudebnice je osvobozením i pastí

15. listopad 2022

„Když vydáváme novou desku, vím, že na sociálních sítích na ni nejlépe upozorním fotografií, kde budu krásná. Nenávidím to, ale dělám to, protože vím, že to funguje. Přistupuju na tuhle hru, aby se moje hudba dostala k co nejvíce lidem,“ říká hudebnice Katarzia. O tom, jak se svou image nakládají při prezentaci hudby, mluví Linda Bartošová ve třetím dílu podcastu Krása s Annet X, Hellwanou, Katarzií nebo Vi z kapely Viah.

„Sexualizace je pro populární hudbu naprosto stěžejní téma. Pop vždy vyjednával se zvyklostmi, které se s atraktivitou ve své době pojily,“ říká hudební publicistka Aneta Martínková. „Dobrovolná i nedobrovolná, záměrná i nezáměrná objektifikace se vždy týkala ženských i mužských hudebních hvězd. Ženská sexualita je ale historicky mnohem třaskavější téma,“ dodává Aneta. Vysvětluje, jak se do historie hudby i do současné popkultury promítá nenávist k ženám. A rozebírá, proč je sexuální image v současném hudebním byznysu dvojsečnou zbraní.

Čtěte také

„Když mi bylo šestnáct, vyvolávaly ve mně pohledy některých lidí diskomfort. Začala jsem se oblékat do oversized věcí, abych své tělo skryla. Jak jsem ale dospívala, začala jsem si víc užívat svou ženskost. Sexuálno je pro mě osobně hrozně důležité, cítím se ve svém těle dobře a dělám maximum pro to, aby to tak bylo. Takže když můžu tělo někde po všech těch workoutech ukázat, je to pro mě radost,“ vysvětluje Annet X.

Opačný pohled na věc má Katarzia, která ráda vystupuje zahalená. V podcastu otevírá svůj vztah k vlastní sexualitě a ženskosti a popisuje nepříjemné pocity, se kterými se vyrovnává při sexualizované prezentaci hudby na sociálních sítích. O tom, čím definují svou krásu a atraktivitu v privátním životě i na stage mluví v podcastu Krása také rapperka Hellwana a hudebnice Vi z kapely Viah. Odkrývají svou cestu k sebepřijetí v kontextu rasismu, se kterým se v Česku setkávaly od dětství.

„Vím, že moje značka funguje na mojí tváři, ale nejraději bych tuhle identitu zrušila a používala jen nějakou masku,“ říká Katarzia. Poslechněte si, jak české hudebnice přistupují k image atraktivní pop star. Cítí se dobře s odhalenými křivkami, nebo v bezpečí oversize?

autoři: Linda Bartošová , Veronika Ruppert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.