Krásná hudba pro časy plné nehezkých zpráv. Jane Weaver či Pharaoh Overlord zvou na únik do vesmíru

14. říjen 2020

Jak čelit době, kdy se na nás odevšad valí negativní zprávy, bezdůvodně odbojná nálada, ale i apatie z toho, že skutečné problémy nikdo neřeší? Rezignace ničemu nepomůže, dočasný únik do světa hudby naopak klidně. A může to být hudba vyloženě eskapistická, ale i taková, která sice částečně skličuje, ovšem ve výsledku působí jako ten nejlepší mentální kouč.

Že je situace kritická, ve svém šestnáctiminutovém opusu nepopírá Efrim Manuel Menuck, klíčová osobnost kanadských kapel Godspeed You! Black Emperor a A Silver Mt. Zion. Jeho skladba Baby It Has to Fall sice zpočátku zvěstuje, že „genocida je vždy nedaleko“, ale vcelku nerezignuje na tolik potřebné světlo a pozitivní poselství. A kdyby na vás přesto působila spíše beznadějně, je tady ještě myšlenka projektu Corona Borealis, v rámci kterého ji Menuck vydal. Veškerý výtěžek z prodeje hudby této mimořádné série totiž míří přímo hudebníkům.

To britská hudebnice Jane Weaver či finská kapela Pharaoh Overlord unikají raději do vesmíru. Respektive průniku několika vesmírů, přičemž společný je jim ten krautrockový. A zatímco Jane Weaver na prvním singlu z nadcházející desky oživuje ducha Prince a kosmického funku, vyslali Pharaoh Overlord na orbitu hudby jako od Johna Carpentera samotného Aarona Turnera (Sumac, Isis), který jejich energickou hudbu nečekaně doprovodil bezmála deathovým vokálem. A jak správně podotýkají názvem písně – dokud se zpívá, ještě se neumřelo.

Může skličující hudba navozovat i příjemné pocity? Proč musíte slyšet nové Touché Amoré a taky vidět jejich aktuální klip? Kteří muzikanti komunikují s vesmírem? A čím dojal Viktor Banána?

PLAYLIST:
Touché Amoré – Reminders
Jane Weaver – The Revolution of Super Visions
Pharaoh Overlord – Without Song All Will Perish
Efrim Manuel Menuck – Baby It Has to Fall
Nick Cave & The Bad Seeds – Push the Sky Away (Live from KCRW)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.