Krásné i pořádně zpocené dresy. Co musí mít sportovní oděv a na které modely se nejvíc vzpomíná?

14. srpen 2020
Tribuna

Mít v šatníku dres svého oblíbeného týmu je pro spoustu fanoušků povinností. Jaké dresy patří k těm nejpamátnějším a které letí v současnosti? A jak se sportovní oblečení liší napříč jednotlivými sporty?

Redaktoři Tribuny se ke sportovním (respektive fotbalovým) dresům dostali už v útlém věku. „Asi v osmi letech jsem si přál dres Davida Beckhama. Můj děda mi dres koupil, ale spletl si Beckhama s Dennisem Bergkampem, což byl útočník konkurenčního Arsenalu, kterému jsem kvůli tomu pak začal fandit,“ popisuje Vojta Jírovec.

Martin začal se sbíráním dresů později, zato ale vytrval a dnes jeho sbírka čítá na patnáct kousků. „Nejpamátnější dres měli Němci na mistrovství světa v roce 1990,“ říká. „Má v sobě jednoduchost i experiment, což je kombinace, která dlouhodobě funguje. Je to nejikoničtější dres vůbec,“ dodává.

Logo

A jak si v mezinárodní konkurenci stojí dresy českých fotbalových klubů? „V Evropě je největší sháňka po tom slávistickém. Má výrazné logo hvězdy, které upoutá pozornost. Také sešívaná podoba dresu, rozdělená na dvě poloviny, není po Evropě příliš rozšířená,“ vysvětluje Martin.

Zajímavou tematikou jsou loga sponzorů na sportovním oblečení. Zatímco dresy na tělech cyklistů leckdy připomínají spíše pojízdné billboardy, v americkém sportu reklamní loga v takové podobě nenajdeme. „Kluby samotné jsou značkou, která se snaží prodat na trhu. Hlavním produktem je logo klubu,“ přibližuje Martin.

Cyklisté na nich mají přehršel reklam, američtí hokejisté si zase vystačí pouze s logem klubu. Jak se ve sportu zachází s dresy? A které jsou ty nejpamátnější? Poslechněte si nový díl magazínu Tribuna.

Dresy na tělech cyklistů leckdy připomínají spíše pojízdné billboardy
autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.