Krautrockový experimentátor Lanegan, hipíci Rose Windows a chameleon Toth

14. srpen 2014

Některé menší releasy mohou zapadnout, proto si pojďme shrnout pár zajímavých z posledních měsíců. Mystičtí Rose Windows ze Seattlu vydali v červnu krátké EP There is a Light, které sice není důstojným následovníkem jejich debutovky, ale určitě stojí za to. Písničkář Wooden Wand zas krátce po letošní desce vydal kazetu Azag-Toth. EP No Bells on Sunday Marka Lanegana, předcházející dlouho očekávané album, jistě neprojde bez povšimnutí, ale v Evropě nebude jen tak k dostání.

Hipíci Rose Windows vás po vynikajícím debutu The Sun Dogs z loňska vezmou zpátky do šedesátek s EP There is a Light, vycházejícím na sedmipalci u seattleského Sub Popu. Nevyvolávají jenom duchy The Doors nebo Jefferson Airplane, ale do pomalejších kompozic zasazují sabbathovské riffy dodávající skladbám potřebný říz – tady nejcitelněji ve Fix Me Another One, kde se střídají s melodickou flétnou. Písničky drží pohromadě folkový cit kytaristy Chrise Cheveyoa a uhrančivý hlas zpěvačky Rabii Shaheen Qazi, která například také hostuje v nejnovějším singlu někdejších průkopníků drone metalu Earth. V tomhle případě vás ohraná retro formule očaruje na první poslech, přičemž jim i snadno odpustíte, že jenom kvůli dvěma skladbám lisují vinyl.

Hodnocení: 75 %
Rose Windows – There is a Light (Sub Pop, 2014), 10 min.

Miláček Michaela Giry ze Swans a folkový chameleon James Jackson Toth, který se nezadržitelně blíží počtem nahrávek i pseudonymů Willu Oldhamovi, vydává letos jako Wooden Wand už druhou desku. První, kritiky ceněné album Farmer´s Corner vyšlo na vinylu u nezávislého labelu Fire Records a chvíli nato druhé – Azag-Toth – na kazetě v malém nákladu na vlastní pěst. Jako mnoho dalších ho nahrál sám doma na osmistopý digitální rekordér. Toth čerpá z dylanovského písničkářství a kořenů amerického folku, aby s nimi experimentoval v nekonečnu variací. Příběhy poezie každodennosti nebo flaubertovské prózy se ale někdy, jako třeba na nejnovějším releasu, bohužel ztrácí v jednotvárnosti.

Hodnocení: 65 %
Wooden Wand – Azag-Toth (self-released, 2014), 29 min.

Na poslední autorské album Marka Lanegana Blues Funeral z roku 2011 se čekalo téměř osm let, v případě Phantom Radio, které má být venku na podzim, je to doba podstatně kratší. Předtím ještě vydává EP No Bells on Sunday v omezeném nákladu 1500 kusů pro USA a Kanadu (později vyjde s vinylem Phantom Radio). Stejně jako na Blues Funeral experimentuje se synťáky, když je dává do kontrastu s bluesovým tradicionalismem – v popředí stojí Dry Iced s neúprosně tepajícím beatem, folkové intermezzo Jonas Pap a především energická krautrocková hymna Sad Lover. Zdá se, že inspiraci německou mašinou elektrifikující rock bude rozvádět i na další desce, tentokrát však o něco veseleji.

03186042.jpeg

Hodnocení: 80 %
Mark Lanegan – No Bells on Sunday (Heavenly Recordings, 2014), 26 min.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.