Kreativní divoženka Amanda Palmer v Paláci Akropolis

30. květen 2014

Amanda Palmer je zpěvačka, skladatelka, textařka, divadelní umělkyně a svérázná osobnost, která proslula především jako polovina punkovo-kabaretního dua the Dresden Dolls. Zatímco ti už ale nějakou dobu odpočívají v umělém spánku, Amanda Palmer nezahálí. Momentálně vyrazila na turné se svým sólovým projektem Amanda f*cking Palmer, které uzavře 5. května v pražském Paláci Akropolis. Více se o její sólové dráze dozvíte v profilu Veroniky Vlachové.

Duo The Dresden Dolls si v roce 2008 vyhlásilo dočasnou pauzu, a tak po téměř osmi letech celkové spolupráce Amandy Palmer a Briana Vigliona zamrzlo na bodě s nejistým vzkříšením. To byl ovšem pro hyperaktivní Amandu impuls se v klidu vrhnout na sólovou dráhu. Už na střední škole Lexington High School se realizovala v divadelním oddělení a na vysoké škole Wesleyan University byla iniciátorkou několika hudebně-divadelních projektů. A tak se následné sólové projekty staly dalšími kreativními díly životní skládačky Amandy Palmer.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Profil The Dresden Dolls

Amanda – coby již osamocená zpěvačka s výrazným stylem a projevem – pokračovala na první sólové desce inspirované seriálem Twin Peaks Who Killed Amanda Palmer? v duchu kabaretního odkazu, který byl pro The Dresden Dolls charakteristický, proto fanoušci, tesknící po exhibicionistickém duu, měli možnost svou pozornost bezbolestně přesídlit na jednu polovinu původních „drážďanských panenek“. Amanda vyrazila se zbrusu novým albem na turné, ke kterému si přizvala harmonikáře, kytaristu a zpěváka Jasona Webleyho, violoncellistku Zoe Keating a australský taneční spolek Danger Ensemble, který financovala z vybraných peněz od fanoušků během turné.

Přestože téměř celé turné odzpívala a odehrála se sádrou na noze (hned druhý den turné ji srazilo auto v Severním Irsku), celkově bylo velice úspěšné. Amanda Palmer na něm dokázala, že je nejen brilantní klavíristkou a zpěvačkou, ale i herečkou, čímž bavila své publikum. Její koncerty jsou známé díky neočekávaným událostním sledům, improvizačním hereckým výkonům a ztvárnění coververzí známých písní, například Umbrella (Rihanna), Living On A Prayer (Bon Jovi) nebo Kiss A Girl (Katy Perry), které karikuje způsobem sobě vlastním. S vydáním prvního sólového alba byla vydána i stejnojmenná kniha s unikátními aranžovanými fotografiemi možných úmrtí Amandy Palmer.

02033976.jpeg

Svérázná zpěvačka si ve svých textech nebo videoklipech většinou nebere servítky. Na desce Who Killed Amanda Palmer? se trefuje do aféry znásilnění fanouška kapely Oasis (píseň Oasis), kterou ve stejnojmenném klipu i zesměšňujícím způsobem vizualizuje. Z toho důvodu se tato píseň ve Velké Británii nesměla vysílat. Nebo v klipu k písni Leeds United Amanda kritizuje buranství fotbalových fanoušků. Právě klip se stal zlomovým případem, který Amandu rozkmotřil s vydavatelstvím Roadrunner, to v roce 2004 jako jediné poskytlo duu The Dresden Dolls smlouvu a Amanda pod něj spadala i během své sólové dráhy. Vydavatelství vyžadovalo vymazat ty scény, ve kterých má zpěvačka odhalené břicho. Důvodem prý bylo lehké zaoblení břicha, které podle nich zapříčinilo neprodejnost videoklipu ve světě hudebního průmyslu. Následoval boj, při kterém se vzedmula i silná vlna nesouhlasu ze strany fanoušků, kteří přispěli ke zvýšení sebevědomí Amandy v tomto sporu. Teprve až v dubnu 2010 Roadrunner Records rozvazuje smlouvu s Amandou Palmer.



Válečná doba, která trvala mezi Amandou a vydavatelstvím Roadrunner (mimo jiné zastupuje i Megadeth, Nickelback nebo Slipknot), paradoxně přispěla ke zvýraznění nekompromisní rebelie Amandy a k poukázání na nesmyslnost a svázanost umělců pod hlavičkami vydavatelství, včetně marketingových a komerčních tahů.

V nejnovějším projektu nazvaném Evelyn Evelyn, ke kterému vydala eponymní desku v roce 2010, Amanda spolupracuje s Jasonem Webleym. Projekt Evelyn Evelyn má představovat tvorbu fiktivních siamských dvojčat Evelyn a Evelyn Nevilleových, které sdílí tři nohy, dvě ruce, tři plíce, dvě srdce a jedny játra. Hudebně se projekt Evelyn Evelyn projevuje značnou jednoduchostí, cirkusovými melodiemi a zhudebněnými dialogy Amandy a Jasona.

02033975.jpeg
Spustit audio