Kreativní přetlaky Tylera, the Creatora i naštvaný grime s punkovou estetikou v Komplexu

29. květen 2019

S Juditou Císařovou jsme se v Komplexu ponořili do záplavy novinek – nejvýraznější z nich je šestá sólovka rappera Tylera, the Creatora, který na ní konečně ukočíroval své kreativní erupce a vyšel z toho se svojí nejlepší deskou. Došlo ale i na spirituální beaty Flying Lotuse nebo gotický dancehall Gaiky. A protože je Judita hlavně moderátorkou pořadu Špína, nemohlo se to celé obejít bez punku.

Po úvodu s Flying Lotusem, který na aktuální desce prozkoumává fenomén ohně a bere si na pomoc nejenom Andersona Paaka nebo legendárního George Clintona, ale třeba taky Davida Lynche, jsme s Juditou hned nakousli první velké téma: Tylera, the Creatora a jeho aktuální desku Igor. „S Tylerem jsem se seznámila v roce 2011, kdy vypustil klipový singl Yonkers. Okamžitě mě to zasáhlo a začala jsem sledovat celý kolektiv Odd Future, byť jsem v té době rap moc neposlouchala, spíš jsem se orientovala na punk a tvrdší žánry,“ prozradila Judita. Mluvili jsme taky o tom, že předchozí desky Tylera byly skoro neuposlouchatelné. „Většinou jsem si vyzobala singly, často se mi ale stávalo, že jsem v půlce desky ztratila pozornost. Aktuální desku ale poslouchám od začátku do konce, vlastně poprvé to beru jako ucelenou desku,“ dodala Judita. Shodli jsme se na tom, že Tyler měl od začátku kariéry kreativní přetlak a strašnou spoustu nápadů, málokdy se mu ale povedlo svoji hlavu ukočírovat a předat dál ucelené rapové poselství. Teď to najednou funguje.

DESKA TÝDNE: Tyler, the Creator vytáhl sám sebe z ohně. A je z toho jeho nejlepší album

Tyler, the Creator

Na prvním místě amerického albového žebříčku zatím stanulo 69 rapperů. Žádný z nich si ale svoji desku neprodukoval sám. Až na toho posledního. Tyler, the Creator nasadil blonďatou paruku a na své šesté studiové desce Igor se proměnil v rozverného rapového raracha, který si pohrává se soulovými samply, sází zpěvné refrény a jako trochu pomatený vynálezce stlouká dohromady funkového robota. Je z toho jeho asi nejsoudržnější deska. Jedna oprava: to blonďaté mikádo není paruka.

Podobně výrazně to funguje i na druhé straně Atlantiku. Rapper Slowthai, který teď vydal svoje debutové album s půvabným názvem Nothing Great About Britain, míchá naštvaný grime s punkovou estetikou, opírá se do královské rodiny a zároveň mu nechybí smysl pro dynamiku ani unikátní vokální projev. Zatím jsme si pustili titulní singl, o jeho desce se ale určitě budeme ještě bavit. A na závěr jsme se samozřejmě dostali i k punku, konkrétně k americké kapele Institute, která o víkendu koncertovala v Praze ve strahovském klubu 007. „Od toho koncertu jsem měla velká očekávání a nakonec byla ta očekávání ještě překonaná. Institute potvrdili, že jsou kapela, která umí dobře hrát to, s čím zrovna koketuje: na aktuální třetí desce Readjusting the Locks je to protopunk, rokenrol, ale trochu i hardcore punk,“ dodala Judita.

Jak zní gotický dancehall, co má společného Slowthai a Sex Pistols a proč je Tyler lepší než Kanye West? Pusťte si celý Komplex s Juditou Císařovou.

Playlist:

Flying Lotus – More ft. Anderson .Paak (Warp Records, 2019)
Tyler, the Creator – Igor’s Theme (Columbia Records, 2019)
Tyler, the Creator – Running Out Of Time (Columbia Records, 2019)
Tyler, the Creator – A Boy Is A Gun (Columbia Records, 2019)
Slowthai – Nothing Great About Britain (Method Records, 2019)
Gaika – R6 Remix ft. Spragga Benz (Warp Records, 2019)
Institute – Salt (Sacred Bones Records, 2014)
Institute – Dazzle Paint (Sacred Bones Records, 2019)
Institute – Can’t See Nothin’ (Sacred Bones Records, 2019)

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.