Kreslený mrzout a Tintin na bad tripu

22. duben 2011

V uplynulém roce jsme se dočkali vydání nových knih od dvou matadorů amerického nezávislého komiksu – Daniela Clowese a Charlese Burnse. Oba dva autoři nosí ve světě devátého umění právem přídomek „kultovní“ a s jejich lehce dekadentní vizí populární kultury měla příležitost se setkat i veřejnost u nás. Doufejme, že do poliček v českých knihkupectvích vyhrazených grafickým novelám časem přibudou i jejich nejnovější počiny.

Daniel Clowes, mimo jiné autor předlohy k filmu Přízračný svět Terryho Zwigoffa, vydal loni v květnu v kanadské baště nezávislého komiksu Drawn and Quarterly svůj první původní komiksový román Wilson. Wilson se liší od předchozí Clowesovy tvorby nejen tím, že předtím nevycházel po kouscích v jeho sešitové sérii Eightball. Jde o jakousi novelu v komiksových stripech – na každé straně je samostatný a pokaždé jinak graficky vyvedený gag s hlavní postavou notorického kritika všehomíra – Wilsona.

Jednotlivé kousky příběhu ve výsledku tvoří mozaiku vyprávění o Wilsonových životních peripetiích – o jeho znovushledání s bývalou manželkou, pátrání po nikdy neviděné dceři i smrti Wilsonova otce. Wilsonův svébytný světonázor ho předurčuje být trpkým glosátorem i sokratovským učitelem okolního světa, ne vždy se však setkává s pochopením ostatních – ať již jde o duševně zakrnělé pejskaře, laptopové hipstry vysedávající po kavárnách či Wilsonovy vzdálené příbuzné, jimž posílá v balíčcích psí exkrementy. Wilsonův humor nemusí být pro každého stravitelný, počítáte-li se však mezi životní pesimisty s optimistickým pohledem na svět, jeho filozofování o smyslu naší existence vám jistě bude příjemně úsměvnou i těžce katarzní záležitostí zároveň.

02314760.png

Charles Burns si získal srdce nejen všech milovníků filmů Davida Lynche svým kresleným opus magnum Černá díra, které se má snad v brzké době dočkat i zfilmování. První díl z jeho zamýšlené série X'ed Out neboli česky „vyškrtnutý“ se loni objevil na edičním plánu nakladatelství Pantheon. 60stránkový komiks sešitového formátu pokračuje v dobré tradici Burnsových temně vyšinutých příběhů. Mistr znepokojivých vizí se tentokrát nechal inspirovat četbou halucinačních pamfletů Williama Sewarda Burroughse a slavnou sérií o Tintinovi od proslulého belgického kreslíře Hergého.

Hlavní postava, která jako by Tintinovi z nějakého tělního otvoru vypadla, se na začátku probudí v místnosti s dírou ve zdi. Poté, co se rozhodne do díry vlézt s cílem následovat svoji domněle mrtvou kočku, se začnou dít věci. Kdo zná Charlese Burnse, nemusí být dlouze ujišťován o tom, že to, co následuje, je skutečný „Tintin na bad tripu“. Kafkovské putování po zvláštním světě „za zrcadlem“ plném absurdních situací a ještě absurdnějších bytostí, to vše v precizní kresbě a křiklavých barvách. Že si po přečtení tohoto dílka uchováte zdravý rozum, vám zaručit nemohu – ale pokud jste stejná krevní skupina jako autor a já, budete se skvěle bavit a dlouho mít zvláštní sny – a to i ve dne. Tohle je totiž Charles Burns v celé své zvrácené kráse.

02314761.jpeg
autor: Jan Bárta
Spustit audio