Kristýna Lososová: Ekvádor byla moje nejlepší životní zkušenost

8. prosinec 2014

Kristýna Lososová je studentka pražského gymnázia, která v rámci programu Rotary Youth Exchange strávila rok v Ekvádoru, kde bydlela v místní rodině a chodila tam také do školy.

„O Rotary jsem se dozvěděla od kamaráda, a to tak, že se zeptal, jestli nemáme místo na ubytování jedné holky z Brazílie, která přijede na rok do Čech. Uslyšela jsem rok v zahraničí, a tak jsem se začala vyptávat a pak jsem se dostala až do Ekvádoru,“ shrnuje v lakonické zkratce celou historii Kristýna Lososová s tím, že vždycky chtěla cestovat a že v průběhu roku v Jižní Americe také byla málo ve spojení se svou vlastní rodinou, protože se chtěla od Evropy odříznout a být naplno v Ekvádoru.

Uměla jsem říct jenom děkuji a mám hlad…

„Uměla jsem říct jenom děkuji a mám hlad, a to jsem ještě na letišti popletla a řekla ‚mám muže‘,“ říká Kristýna o svých znalostech španělštiny před návštěvou Ekvádoru. Po příletu navíc bojovala s velkou nadmořskou výškou Quita, ekvádorského hlavního města, a zvykala si na rozdělenou rodinu, do které se dostala. „Ten roční pobyt pro mě byl to nejlepší, co jsem mohla v životě udělat,“ komentuje ale svoje rozhodnutí. Na vysílání dorazila v ekvádorském kroji, koupeném na trhu v Otavalu, a říká: „Rozhodně jsem si nepředstavovala, že loučení před odletem domů bude tak těžké.“

V cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave Kristýna vyprávěla o životě v Quitu, výletu na Galapágy, sopku Cotopaxi, do Amazonie a na další místa v této jihoamerické zemi. Odpověděla také na dotazy vás posluchačů.

Poslechněte si záznam vysílání a podívejte se pro srovnání také na tři další zkušenosti z Rotary Youth Exchange, o kterých jsme vysílali už dřív.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.