Kritické přetížení organismu. Syndrom vyhoření pronásleduje vrcholové sportovce

5. březen 2021
Tribuna

Jsou na absolutním vrcholu sil, ale místo zisku dalších trofejí a rekordů končí kariéru. Nový díl Tribuny se podívá na odvrácenou stranu profesionálního sportu, kterou je syndrom vyhoření. Nakolik souvisí se samotnou podstatou sportu jako permanentní maximalizací výkonnosti a v čem je obtížný návrat do mimosportovního života?

„Pro některé lidi jsem hrdina, což je pro mě divné. Já jím být nechci, takže jsem s tím měl docela problémy. Všechno, co se dělo kolem mého závodění na kole, šlo proti tomu, co mám na cyklistice rád,“ prohlásil třicetiletý nizozemský cyklista Tom Dumoulin a přerušil kariéru na dobu neurčitou. Vítěz italského Gira a cyklistický mistr světa rozšířil řadu sportovních hvězd, které překvapivě namísto boje o návrat na pozice nejvyšší se sportem končí.

Dumoulinův konec se zdá naplňovat definici syndromu vyhoření, tedy stavu psychického, fyzického i emocionálního vyčerpání. V důsledku intenzivní a nepřiměřené zátěže spolu s dlouhotrvajícím stresem přestávají bavit vyhořelé osoby činnosti, které je původně naplňovaly radostí. Přitom právě vrcholoví sportovci jsou zvyklí posouvat hranice výkonnosti i přes bolest a odpor vlastního těla i psychiky.

Asi nejznámější obětí syndromu vyhoření byl německý skokan na lyžích Svenn Hannawald, který skončil ve třiceti letech navzdory tomu, že jako vítěz všech čtyř závodů legendárního Turné čtyř můstků byl doslova žijící legendou svého sportu.

Proč potkává syndrom vyhoření především sportovce z cyklistiky, skoků na lyžích a běhání? A existuje způsob, jakým se profesionální sportovci mohou kritického přetížení organismu vyvarovat? Poslechněte si celý nový díl Tribuny.

Co vedlo excelentního cyklistu Toma Dumoulina k náhlému ukončení kariéry? Nakolik se na tom podílel i status celebrity a tlak médií? A stál syndrom vyhoření i za koncem české biatlonistky Gabriely Koukalové? Poslechněte si nový díl Tribuny, který se zabývá odvrácenou stranou profesionálního sportu v podobě syndromu vyhoření. 

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.