Kriticky myslet neznamená kritizovat, upozorňuje autor manuálu Ján Markoš

8. únor 2023
Záložka

Síla rozumu v bláznivé době: Manuál kritického myšlení spisovatele, filozofa a šachisty Jána Markoše vyšla před několika lety slovensky a je souhrnem nápadů a strategií, jak využívat kritické myšlení v každodenním životě. Vloni vyšla v českém překladu Miroslava Zelinského doplněna o české reálie.

„Každý mladý člověk, každé dítě má nějakou zálibu. Někdo rád sbírá známky, někdo rád hraje fotbal, já jsem vždycky rád myslel. A tohle myšlení mi umožnilo i vstup do světa šachů. Ale v jednu chvíli se mi zdálo, že šachy už jsou pro mě úzkým místem, proto jsem vystudoval filozofii. Kritické myšlení je v něčem aplikovaná filozofie na každý den,“ říká Markoš v rozhovoru.

Spisovatel má pocit, že pojem kritické myšlení se v současném světě vyprazdňuje a je spíš módní záležitostí. Kriticky myslet neznamená kritizovat. Je to schopnost odhadovat a oceňovat kvalitu informací. Nejen to, že je nějaká informace pravdivá nebo nepravdivá, ale i jestli je férová, důležitá, proč se objevila právě teď a podobně.

Kniha Síla rozumu v bláznivé době: Manuál kritického myšlení spisovatele, filozofa a šachisty Jána Markoše

„Postoj bez kritického myšlení znamená, že vezmeme první interpretaci, která nás napadne, a ještě ji přiživíme emocemi. I když fakta sedí, interpretace může změnit celé vyznění,“ dodává.

Paradoxem podle Markoše je, že knížky o kritickém myšlení si často kupují ti z nás, kteří je potřebují nejméně. Přitom z kritického myšlení dokážou profitovat všichni lidé. Je totiž hrozně obyčejné nejde o věc, kterou se musíte naučit na drahém kurzu a jinde se o ní nedozvíte.

Poslechněte si novou Záložku a dozvíte se, co je obsahem kurzů kritického myšlení a co Jána Markoše opravňuje k tomu, aby ostatním radil, jak kriticky myslet.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.