Krize mladého věku? Ano, na rozdíl od Lochnesky fakt existuje

13. říjen 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, přivítaly vystudovanou právničku Karolínu, která po dovršení 25 let prožívá krizi identity.

Karolína Buchtám odtajnila, že krize lidí po pětadvacítce, respektive mladých po vysoké, je mezinárodním fenoménem, který možná brzy vytlačí ze středu pozornosti krizi středního věku. Moderátorky, které už si mládí moc nepamatují, se jen těžko rozpomínaly, co člověka v takové době stresuje, tak jim to Karolína musela připomenout.

Po vysoké nebo po pětadvacátém roku života začne totiž jedince obtěžovat okolí: ptá se, kdy budou děti, manžel a pořádná práce. Zuzana se Karolínu snažila uklidnit a odtajnila jí, že po padesátce už se lidé naštěstí člověka přestanou ptát, kdy se vdá a kdy bude mít pořádnou práci.

Ivanka pak nastolila silnou tezi, že život je nepřetržitá krize. Karolína se snažila dívat na tu veselejší část problému a vysvětlila, jak se se svou první velkou krizí poprala – našla si práci v jiném oboru, která ji baví, a sdílela své mrzení s ostatními, kteří také v mládí zápasí s psychospirituálními problémy. Má ale i kamarádku, která s krizí mládí chodí k terapeutovi, což Buchty kvitovaly s povděkem.

Všechny tři ženy se pak shodly na tom, že absolvent vysoké nikam nepatří a musí se prát s nástrahami vlastního živobytí, což je trochu depka. Částečným řešením může být upnout se na novou činnost, jako třeba chození do kostela nebo jedení smažáku. Nebo se prostě profesně přeorientovat.

Nebyly by to Buchty, kdyby nezvedly ze země úplně jiná témata – dozvíte se tedy například, co studovala Zuzčina kadeřnice, kdy se zruší papírové stravenky, že nejlepší náplastí na každou krizi je crossfit, proč neumí psi splachovat záchod a tak dále.

Chcete si uvědomit, že život je jen sledem těžkostí, které začínají hned po dvacítce, pokud ne už v kolébce nebo v mámině bříšku? Pusťte si do uší a duše Buchty a zjistíte, že je lepší se s tím smířit.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.