Krizi je potřeba si uvědomit, ale neutápět se v ní, říká pardubická kurátorka o eko výstavách

6. leden 2020

Rakouská umělecká skupina Time’s Up vytvořila v Galerii města Pardubic prostředí, které vás přenese do světa v roce 2047, kdy je voda v oceánu toxická, rostliny kvetou jen v umělém prostředí a lidé se střídají na směnách ve sbírání toxického odpadu.

Výstavu SeatoxDetox můžete v Galerii města Pardubic navštívit do 1. 3. 2020. Bližší informace o výstavě i doprovodných programech naleznete na webu galerie.

SeatoxDetox není jediná výstava zabývající se změnou klimatu, která se letos v Galerii města Pardubic objevila. Programová ředitelka Šárka Zahálková ve spolupráci s uměleckou radou galerie a přizvanými kurátory připravila pro prostor v centru města na letošní rok celkem pět výstav na zastřešující téma Resilience.

Time's Up: SeatoxDetox – verznisáž

Všechny reagovaly na dnešní pocit krize a ohrožení a rychlých, těžko uchopitelných proměn, které se kolem nás odehrávají. První, s názvem Plastic Heart se týkala odpadu a recyklace, Ředění soust tematizovalo informační zahlcení, Prázdno ⤬ Naplnění se zabývalo pardubickým veřejným prostorem a výstava Mluvící ryba se nemůže nadechnout ukazovala, jak dnešní pocit ze světa zpracovávají umělci nejmladší generace.

Dystopie i drobný optimismus

Pokaždé se nám podařilo náš prostor pojmout trochu jinak, pokaždé jsme připravili jiné prostředí a jiný zážitek,” říká Šárka Zahálková. „Mám radost, že se nám pro výstavu SeatoxDetox podařilo vytvořit dokonce kus oceánu, je v něm slaná voda, funguje tam příboj a tak dále. Čím déle člověk v galerii je, tím více podobných detailů si může všimnout.”

Výstava SeatoxDetox

Výstavě se daří vybízet návštěvníka i k určitému optimismu a aktivitě, spíš než aby ho srážela do pasivity. „Vidíme sice ekologický kolaps, který kolem oceánu zavládl, což vychází z vědeckých prognóz, ale je vidět i to, že došlo k pozitivním změnám ve společnosti. Například se o planetu začíná víc pečovat, uvědomujeme si nutnost multikulturalismu a tak dále. Je v tom určité poselství o tom, že je vždycky na nás, jak se zachováme,“ popisuje Zahálková.

V druhé části Artcafé můžete naživo poslouchat mladou českou hudební hvězdu, šestnáctiletou Amelii Sibu, která už teď zní, jako byste poslouchali zavedený hlas z americké písničkářské scény. Amelie ve studiu zahrála skladby Closer a Matches a pro celé vydání ArtCafé vybírala svoje oblíbené písničky.

Spustit audio

Související