Krotký dokument, který se bojí pořádně promluvit. Nechutně bohatý Epstein nabízí chudou podívanou

5. červen 2020

Aleš, Vítek, Ivana a pejskové dorazili verbálně pokousat nejen sebe, ale hlavně filmové novinky. Aleš pocítil rozhořčení už v úvodu. „Lidi, prosím vás, umírejte tak, jak my potřebujeme,“ vzkázal na účet scenáristy Rona Kurze, jenž špatně počítal a místo pátku 13. zesnul 7. května. Zkaženou náladu zachránila one man show ztraceného a záhy nalezeného Jaroslava Uhlíře, který prý korzoval po náměstí Jiřího z Poděbrad a četl popisky budov. Jako film od Finchera, libují si Čelisti.

„Muž si uřízl penis a zahodil ho,“ cituje Vítek bizarní novinku a vytváří zároveň oslí můstek k povídání o empowermentu a ženském hnutí za emancipaci. „Kruté a zároveň krásné,“ přitakává Aleš, zatímco Ivanka pláče. Jejímu zjihnutí napomohlo i zjištění, že HBO má obdobně jako Netflix své drag queens. „Skvělej dramaturgickej nápad. Tři kosmický dámy z planety Glamazon přijíždí tu do Ohia, tu do Novýho Mexika, no fakt děr, slušně řečeno, zapadákovů, aby tam obracely lidi na dragovou víru,“ překřikují se nadšeně Ivana s Alešem ve snaze popsat, v čem tkví genialita série We're Here.

„Tahle reality show kombinuje hned několik věcí, které obvykle fungují. Což je, když pominu drag, něco, co bych pojmenovala jako makeover, předělávka,“ říká Ivana. „Přešívka!“ upřesňuje ihned opičí had Vítek, ale zároveň se vší vážností oceňuje úspěšnou snahu série reflektovat aktuální sociální situaci v Americe. „Formálně perfektně zvládnutý, naprosto současným jazykem vyprávěná záležitost. Série, která jasně vděčí RuPaulovi, ale zároveň pozdvihuje tu věc někam dál,“ shrnuje Aleš.

„Není to vykrádačka. Brečela jsem u každý epizody,“ doznává nakonec Ivana, která dragu naprosto propadla a dojímá ji rozhodně víc než svědectví obětí slavného amerického křiváka. Dokument Nechutně bohatý: Moc a zvrhlost Jeffreyho Epsteina sice již názvem slibuje velké věci, ve finále jde však o nedomrlou službu veřejnosti s pár zajímavými momenty. Čelisti jednohlasně volají po nemilosrdně investigativním znovuzpracování tématu!

Do světa ženských strastí a křivd se ještě na chvíli podíváme, tentokrát však trochu odjinud. Režisérka Philippa Lowthorpe, známá hlavně díky televizním dílkům, přichází s filmem Problémissky. „Jde o skutečný případ, který se odehrál v roce 1970, kdy aktivistická skupina žen narušila průběh oblíbené soutěže Miss World, udělala tam veřejnou demonstraci, aby upozornila na to, že je to v podstatě takovej dobytčí trh s krásnými ženami,“ uvádí do obrazu Vítek. „Snahou toho filmu je vytvořit velmi ambivalentní a vrstevnatej portrét usilování o emancipaci,“ dodává k snímku, který tvoří dva paralelní příběhy ze života aktivistek a zároveň z průběhu samotné soutěže krásy.

„Já furt cítím to ALE, Vítku,“ dotírá podezřívavě Ivana. „Ale tam je. Obávám se, že jistá plochost tomu filmu strašně podráží nohy. Je až příliš zaujatej svojí ústřední emancipační tezí, takže se vlastně nikdy nedostane do živejch rovin,“ přiznává Vítek neduh snímku. „Zase edukace, zase!“ úpí Aleš. „Ty karikatury machistickýho bílýho patriarchátu by si asi zasloužily víc péče, jak herecky, tak scenáristicky, aby film nepůsobil jako jednoduchý rétorický cvičení, který usvědčuje ten nejprimitivnější druh antifeminismu,“ završil mluvící princ svůj monolog a odešel se vypnout.

Co mají společného Problémissky s Emmou.? S čím přichází kurátorská selekce zrušeného festivalu v Cannes a jak kdysi přehlídka ukřivdila filmu Melancholia? Ztratil se s Jaroslavem Uhlířem i Petr Rychlý? Jak se líbí členovi jednotek vesmírného nasazení Tomáši Stejskalovi na novém pracovišti Steva Carella? Co zaujalo Šárku Gmiterkovou na poslední řadě RuPaul's Drag Race? Kvůli čemu chodí Vítek na Mimibazar? Kolik váží Aleš? A jak často Ivana volá mámu? Dozvíte se v Čelistech.

autoři: Aleš Stuchlý , Antonín Tesař , Ivana Veselková , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.