Krutost, zrada a monstra z jiné dimenze. Manga Berserk soutěží s temnou fantasy současnosti

15. červenec 2020

Temná fantasy plná ambivalentních hrdinů a krutosti není jen doménou Hry o trůny a dalších současných románových ság. Kentaró Miura ji úspěšně praktikuje už třicet let ve světoznámém japonském komiksu Berserk, který právě začíná vycházet i v češtině.

Berserk patří k vrcholům toho typu mangy pro dospělé (takzvaná seinen manga), který si libuje v brutálních výjevech a morálních šedých zónách. Přestože příběh o osamělém šermíři s obrovským mečem Gutsovi je plný krutostí, zrad a krvelačných monster, nesklouzává k lacinému cynismu. Naopak, Miurovi se daří do příběhu vplétat tragickou osudovost, která z Berserka teprve dělá strhující fantasy epiku. Kromě toho se ve vyprávění nenuceně vynořují otázky svobodné vůle a předurčenosti dané tím, do jaké společenské vrstvy se postavy narodily, životních cílů a obětí, které jsme ochotni jim přinést, nebo přežití v nelítostném světě.

Z dark fantasy mangy Berserk

První svazek Berserka, který původně vyšel v roce 1989 a teď ho můžeme číst česky, je přitom jen prologem celé ságy. Pokud vám bude připadat prostě jako naturalistická povídková akce, pak vězte, že to se časem změní. Teprve ve třetím svazku začíná dlouhá epická dějová linie zvaná Zlatý věk, která se táhne až do třinácté knihy a která je právem považována za vrchol celé série.

Guts se tu stane členem žoldnéřské skupiny zvané Jestřábi, která bojuje ve stoleté válce. Její charismatický vůdce Griffith se touží stát členem vládnoucí vrstvy, i když pochází z plebejských poměrů. A za svým snem jde s fanatickým zápalem. V pozadí jejich příběhu stojí záhadná a mocná démonická entita Božská ruka, která souvisí s tajuplným amuletem jménem Beherit, jejž Griffith vlastní.

Z dark fantasy mangy Berserk

Z první knihy Berserka by se také mohlo zdát, že Miura je sice pečlivý výtvarník, ale má jisté mezery v anatomii a dalších oblastech. I to se v dalších knihách zlepší. Miurova kresba má lví podíl na atmosféře mytického evropského středověku plného hradů, zdobných brnění a také monster, která mají v jeho podání vyloženě splatterpunkové parametry.

Berserk má v originále zatím čtyřicet svazků a další přibývají (byť v posledních letech s velkými přestávkami). I po skončení dějové linie Zlatý věk si Berserk udržuje vysokou úroveň a právem patří k vrcholům japonského fantasy komiksu.

Z dark fantasy mangy Berserk

Více o středověkých krutostech a démonických bytostech z jiných dimenzí si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.