Která část jointu ti ublíží? Mem odhaluje vedlejší účinky věcí

26. duben 2021
Fenomem

U těch nejlepších memů si můžeme říct: „Tohle je naprosto přesný.“ Právě to platí u aktuálního internetového hitu katalogizovaného nejčastěji jako Section of a Joint. Netýká se ale jen marihuany, tvůrci v něm vtipně vysvětlují, co znamenají jednotlivé části nějaké věci pro člověka, který ji používá. Obvykle obsahuje také přiznání, že objekty, které nám mají působit radost, můžou mít i jisté negativní účinky. A ty můžou být klidně větší než to, co nám působí potěšení.

Mem se obvykle sestává z obrázku nějakého objektu – tím může být sklenice piva, joint, dýmka nebo třeba logo nějaké sociální sítě. Pod objektem jsou dvě nestejně velké úsečky, které označují dvě části celku – jedna z těch částí je obvykle příjemná, druhá už méně. Objekty můžou být i nehmotné – třeba sociální síť Twitter, u které si nejprve pomyslíte: „Hej, to je super místo, tady můžu klábosit s kamarádama nebo celebritama.“ Druhá a podstatnější část celku nicméně sděluje: „Nikdy předtím mi psychicky nebylo tak zle.“

Jaké vedlejší účinky má seriál Twin Peaks?

Postupem času mem zmutoval do různých podob, částí je víc, nebo naopak jen jedna, a vtipné je i to, že některé věci vlastně nemají žádné negativní vedlejší efekty. Třeba obrázek se sklenicí vody, který dostal čtvrt milionu lajků na Twitteru, sděluje: „Příjemné a osvěžující. Jednoduchou sklenicí vody nemůžeš nic pokazit.“ Tak tomu říkám něco, s čím se může ztotožnit úplně každý.

Poslechněte si nové vydání rubriky Fenomem a zjistíte, kde se vzala mánie rozdělovat věci na různé pozitivní a negativní části, jaké jsou vedlejší účinky Twitteru a proč na sklenici vody nemůžeme najít nic negativního. A také proč mem s obrázkem jointu trendoval zrovna 20. dubna.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.