Která jedle je ta pravá? True Fir pracují na nové desce s inspiracemi svěžím a neotřelým způsobem

12. květen 2021

Jak už to tak bývá, všechno to začalo na střední škole poslechem tehdy tolik populárních grunge kapel. Ty přivedly v 90. letech do zatuchlých zkušeben tisíce teenagerů a Honza Stejskal s Jirkou Káňou z True Fir nebyli výjimkou.

Mnohahodinové zkoušky, kdy se všichni zúčastnění postupně seznamovali se svými nástroji, rozervávali si prsty do krve od strun, popíjeli a nekonečně debatovali o hudbě, která se pro mnohé z nich stala smyslem života. Tady někde leží základy kapely True Fir, která před několika týdny vydala svou novou desku Second Guessing.

Ta, pro někoho možná paradoxně, přináší hodně podobnou muziku, která se v neumětelské podobě nesla zmíněnými garážemi v 90. letech. Jen samozřejmě v mnohem suverénnější a vyzrálejší podobě, která reflektuje více než 20 let zaujetí pro tento styl. Styl, který už na konci 80. let definovaly kapely jako Sonic Youth nebo Dinosaur Jr. a který přes nálepku boomerské hudby neustále oslovuje další generace. A i v roce 2021 silně inspiruje ty, kteří na něm vyrostli. Což je přesně i případ True Fir.

Second Guessing je již podle názvu jejich druhou nahrávkou, ale první v současné sestavě, která se téměř kompletně obměnila. I o tom jsme si s kluky samozřejmě povídali, stejně jako o kapelách, které poslouchali nebo poslouchají a které doplnily playlist. Těšit se tak můžete nejen na skladby True Fir, ale například i na The Cure nebo The Smashing Pumpkins – a samozřejmě i na některá bytostně současná jména.

Co se skrývá pod termínem Dad-core? Kdy si najde otec od rodiny čas na napsání desky? A proč se kluci vždycky tolik těší na zkoušku do Brna? Poslechněte si celý díl Modelářů!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.