Které živé stvoření je nejdůležitější na planetě?

19. únor 2021

Kdyby tento organismus vyhynul, zásadně by to ovlivnilo celý svět. Zanikly by některé rostliny, vyhynula některá zvířata. Už tušíte, o koho jde?

Tuhle megahvězdu, která je podle organizace Earthwatch Institute je nejdůležitějším tvorem na Zemi, dobře znáte. Pokaždé, když procházíte pod rozkvetlými stromy, slyšíte její bzučení. Je to včela!

Bez včel by spousta zvířat vyhynula

Včely opylují kvetoucí rostliny a závisí na nich až sedmdesát procent potravinářských plodin vytvářejících semena a plody. Bez nich by tedy trpělo i naše zemědělství a nejen lidé by měli daleko méně jídla.

Přesto je tento veledůležitý organismus ohrožený. Včel totiž stále ubývá. Jak to? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související

  • Zvídavec

    Každodenní dávka neuvěřitelných zajímavostí ze světa lidí, zvířat, rostlin i věcí.