Kultovní manga Spirála vyšla souborně. A je to pořád mohutná nálož děsu a šílenství

15. listopad 2021

Džundži Itó platí za tvůrce hororové mangy, pro kterého neexistují žádná tabu. Vraždící prdy, hlemýždí lidi, ryby s nožičkami toužící po krvi nebo obludné beďary. To, co člověka v běžném životě obklopuje, ho v Itóově podání začne nakonec také ohrožovat. Nic z toho by ale nefungovalo, kdyby nebyl Itó tak skvělý střihač a kreslíř.

Triumfální trojlístek Itóova díla tvoří mangy Tomie, Ryby a Spirála. Poslední dvě už vyšly v českém překladu a Spirála teď dokonce podruhé a souborně. Trojdílná série složená z dvacítky povídek vyprávějících o městě posedlém spirálami se zjevila v druhé polovině 90. let. Hlavní postavou a zároveň vypravěčkou je středoškolačka Kirie doprovázená věrným přítelem, vysokoškolákem Šuičim.

Z mangy Spirála

Na první pohled archetyp dokonalého manga párečku s oválnými obličejíky, jemnými nosíky a hustými vlasy. Ale je to Šuiči, který děj svými pochybnostmi a svou nedůvěřivostí posunuje dál, zatímco Kirie má spíše stereotypní roli empatické a věčně se divící krásky.

V jejich rodném městě Kurouzu, sevřeném z jedné strany pohořím a z druhé otevřeném do moře, začne lidi posedat zvláštní záliba – všude a ve všem vidí spirály a výskytu tohoto v ezoterice populárního symbolu přikládají zásadní význam. Čím více umění spirály uctívají, tím více nabírá na síle.

Začínají umírat první lidé – samozřejmě tak, že se za různých okolností stávají sami tímto útvarem. Zdeformované páteře, podivní šneci a těla prorostlá vzájemně do spirálovitých motanic – variací na smrt spirálou nabízí Itó hojnost a všechny detailně vykresluje.

Z mangy Spirála

V hodnoceních čtenářů se občas objevuje, že postavám chybí pud sebezáchovy, chovají se neuvěřitelně, ale prizmatem logiky nemá smysl na hororové vyprávění nahlížet. To se spouští do našeho podvědomí a tam se probírá obavami, strachy a úzkostmi, aby vždy nějakou vytáhlo, nazvětšovalo a použilo.

A přesně tak Itó pracuje, proto jeho příběh děsí, i když trpí (asi jako každý horor) na dějové nesrovnalosti. Souborné vydání zvýraznilo dramaturgickou nevyrovnanost, kdy některé povídky jsou téměř pokračováním předchozí, zatímco jiné s příběhem spirál souvisí jen velice volně.

Džundži Itó: Spirála (souborné vydání)

Přesto komiks i po více než dvaceti letech funguje, zásluhou přesvědčivé kresby, až filmové práce se střihem a především díky gejzíru nápadů, které chrlí další a další epizody z města spirál. Zvlášť za zmínku stojí povídka Síla kudrn, která pracuje s klasickým motivem rivality mezi spolužačkami. Souboj bujných kštic snažících se uškrtit soupeřku je esteticky působivý a významově mnohovrstevnatý.

Stejně tak povídka Lidský hlemýžď, která by mohla být obyčejným příběhem šikany, kdyby ji nezpracoval Itó. V jeho podání se ten, který byl vysmíván pro svou pomalost, proměňuje v měkkýše plazícího se po zdech školy a nechávajícího za sebou obrovskou slizkou stopu.

Zlověstnost přetéká z panelu do panelu, hnus střídá zděšení, a přesto je to ohromná zábava. Jednoduše pokleslost starého žánru dotažená v komiksové umění.

Poslechněte si celou recenzi Spirály a ponořte se do světa, kde neexistují žádná tabu!

Spirála: Džundži Itó, přeložila Anna Křivánková, 648 stran, CREW (2021)

autor: Kateřina Čopjaková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka