Kulturní války v Hergot!u: Boj o křesťanskou duši národa?

14. srpen 2016

Od devadesátých let se ve Spojených státech mluví o takzvaných kulturních válkách. Podle této představy proti sobě v nesmiřitelném boji stojí konzervativní „křesťanské hodnoty“ a sekulární liberalismus. V otázkách, jako jsou práva LGBTQ menšiny, potraty, držení zbraní nebo náboženská výuka na školách, se tak místo dialogu vede ideologický boj a křesťanství dostává podobu tvrdé politické ideologie.

Karel Čada z Institutu sociologických studií UK ale v rozhovoru pro Hergot! připomíná, že křesťanství – a náboženství vůbec – v podobně pojatých bojích vůbec nemusí figurovat. Uvádí přitom příklad Austrálie, kde daleko větší roli než odkazy na Bibli a křesťanskou tradici hraje odkazování k nacionalistickým mýtům.

Ve Spojených státech si ale lze jen těžko představit konzervativní republikány bez křesťanství, případně judaismu. K politicky nejangažovanějším skupinám obyvatel dnes bezesporu patří pravicoví evangelikálové, kteří obsah kulturních válek do značné míry definují.

Čtěte také

Jaká je ale podstata zdánlivě neřešitelného sporu? Ukazuje se, že i velká témata mohou postupně vyšumět a místo nich se objeví nová. Americká pravice už neprosazuje etnickou segregaci a například v boji proti potratům jsou nejaktivnější Američané a Američanky asijského původu. Dnešní prohranou bitvou může být otázka homosexuality – americký Ústavní soud rozhodl o oprávněnosti sňatků pro všechny a i mezi republikány stále přibývá těch, kteří homosexualitu přinejmenším neidentifikují jako zásadní společenské zlo, anebo ji dokonce přijímají. Nakonec i enfant terrible americké „alternativní pravice“ Milo Yiannopoulos se k homosexualitě zcela otevřeně hlásí a popularitu mu to na pravici neubírá. Mají tedy kulturní války nějaký skutečný obsah?

Existují názory, že jde přinejmenším z akademického hlediska o zbytečný konstrukt. Podle jiných, především konzervativních, hlasů je to něco, co nepřipadá v úvahu vzdát – Pat Buchanan hovoří o „boji za duši Ameriky“. Vzhledem k nejasnému obsahu a umělým hranicícm mezi správnými křesťanskými názory a liberální cestou do záhuby ale můžeme být na pochybách, jestli tento boj není spíš nafouknutou bublinou. Bublina nicméně možná pomalu splaskává, protože v letošní prezidentské kampani se klasická kulturně-válečnická témata alespoň ve srovnání s minulostí moc neobjevila.

03678962.jpeg

S Karlem Čadou se ale podíváme i do Evropy. Dá se americký koncept kulturních válek aplikovat na některé politické spory v České republice? Chopte se vlajky jižanské nebo duhové a pusťte si celý pořad!

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.