Kupte si ladoník a dejte kytkám přirozenou půdu, radí zahradník Ondřej Fous

5. srpen 2021

Ondřej Fous je zahradník a také bojovník za práva stromů ve městě. Protože podle něj #stromnenídekorace.

„Ke stromům se chováme jako k prostředí, jako by to byla lavička nebo koš,“ říká Ondřej Fous, zahradní architekt a zahradník ze Zámeckého zahradnictví Ctěnice. Strom je přitom živý a ve městě ho leccos trápí – co přesně? 

Mluvili jsme o tom, čím stromy trpí. A proč je nutíme růst v prostoru, kde se cítí jako slepice v kleci. Probrali jsme taky několik stromových kauz z poslední doby. Má se javor na Smetanově nábřeží chránit nebo pokácet?

A jak se pozná spokojený strom? „Roste,“ vysvětluje jednoduše Ondřej Fous. Každý rok o dvacet třicet centimetrů. Radí také, co pro stromy v ulicích můžeme dělat. Zajímat se o ně, upozorňovat politiky na jejich potřeby anebo je aspoň občas zalít. „Pět desetilitrových kýblů, tak můžete udělat dobrý skutek,“ říká.

Mluvili jsme o stromech, o historii parků. O tom, jaké byly květinové trendy v roce 1890 a jaké jsou teď. A protože se blíží září, a tedy zahradnická sezona, došlo i na zahradnické tipy. Co si pořídit na zahrádku? A co udělat, když máte doma jenom kytku v květináči?

Mimochodem, pokojovky se dnes produkují skoro továrním způsobem. „Sázecí stroje, rabovaná rašelina, chytrá hnojiva, plastové květináče. Jede se to v obrovských množstvích,“ říká Ondřej Fous. Takové kytky rychle rostou a rychle umírají. Jak je poznat? Jak jim pomoct? I to se dozvíte v tomhle zahradnickém Bourání.

autor: Karolína Vránková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.