Kuriózní hudební spojení Deskou týdne

7. březen 2008

Propojit lze všechny hudební žánry, a třeba i kuriózně - hlavně když to posluchače nakopne. Tak představuje pražská elektropopová kapela Cartonnage svou novou desku Curiously Connected. Hned po vydání putuje album do naší rubriky Deska týdne, kde budeme celý týden prověřovat její kvality.

Po letech bloumání s různými kapelami se v roce 2001 producent a skladatel Armin Effenberger rozhodl založit Cartonnage společně se zpěvačkou Vandou Choco. "Dostal mě její nádherný zpěv a vnitřní rozměr hlasu, který dokáže dostat i do písniček, a navíc je nesmírně kreativní," Armin, proč se rozhodl zrovna pro herečku, která má stálé angažmá v pražském Semaforu. Dalším do party byl multiinstrumentalista Al-esh, který má za sebou úspěšný ethno projekt Al-Yaman.

Tato základní trojice natočila a v roce 2004 vlastním nákladem u labelu Earecords vydala debutovou desku CD1. Byla triphopová, ambientní, náladová, poslechová - a trefila se do vkusu českých posluchačů. Písniček se chopila rádia, Cartonnage byli nominováni na Zlaté ucho, cenu pro objev roku pražského Expresradia, čtyři písničky použil režisér Dan Svátek do svého filmu Blízko nebe. Bohužel, kapele se tehdy nepodařilo přenést album, plné zajímavých hostů (například kontrabasista Robert Balzar nebo vibrafonista Radek Krampl) na koncertní pódia.

00680154.jpeg

"Prakticky nešlo domluvit, aby se sedm lidí sjelo na určitý termín do jednoho klubu, a ty na nás navíc moc nereagovaly. Odehráli jsme jen minimum koncertů, Al-eshovi se navíc v té době rozjela kapela Al -Yaman. Dostali jsme se do slepé uličky, tak jsme se s Vandou dohodli, že to nebudeme hrotit a začneme pracovat na nových písničkách," vzpomíná Armin.

Základy alba Curiously Connected se začaly rodit zkraje roku 2007, kdy do Cartonnage také přibyl poslední čtvrtý člen. "A konečně jsme byli kompletní," směje se Armin a přidává historku o "kuriózním spojení" s Bethany Lacktorin. "Míchal jsem desku Sunshine a klukům jsem si posteskl, že by se nám do Cartonnage hodil někdo další, kdo by přinesl punkovou energii, aby to šlapalo. Měl jsem striktní požadavky: musí to být holka, která hraje na klávesy, na housle, umí zpívat a ještě by mě bavilo, kdyby vypadala exoticky, třeba jako Asiatka! A bubenik Dan říká: Hele, tu znám, vždyť hraje s Vaškem Havelkou v selFbrush! Potkali jsme se, dohodli se a bylo to přesně, co jsem si vysnil."

Cartonnage byli konečně komplet. "Dortík v podobě elektro-popu, který jsem s Vandou upekl, ostatním členům kapely chutnal. Prostě pop bez hranic a limitů, v němž zúročíme všechno, co máme rádi - osmdesátky, filmová hudba, současný elektronický vibe, ať už francouzská scéna v čele s Daft Punk nebo anglická scéna okolo Roisín Murphy a Goldfrapp, a klidně i špetku německého dekadentního kabaretu," líčí producent Armin Effenberger.

00574754.jpeg

Album Curiously Connected bude pokřtěno 19.3.2008 v pražském Paláci Akropolis! Poslouchejte celý týden v 10:40 rubriku Deska týdne, kde vám postupně představíme projekt Cartonnage, zrecenzujeme album a pohlédneme okem hudebního odborníka a na závěr přidáme průřez albem.

autoři: ČRo Radio Wave , Press kit
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.