Kvér: Homosexuální návrháři mají blízko k exhibici

14. květen 2014

Existuje něco jako queer móda? Kde se v oblékání vzaly homoerotické prvky a jak se vyvíjel tento boom v průběhu historie? Naším hostem byl Jan Boublík, spoluzakladatel internetového projektu o pánské módě MAUD.

Rozhovor jsme otevřeli rozplétáním nejtypičtějšího klišé, které si v souvislosti s módou můžete představit. Jak pravdivé je tvrzení, že nejlepší návrháři jsou gayové? „Mnoho z návrhářů a designérů je homosexuálních, mnoho ne. Homosexuálové jsou dobří návrháři v momentě, kdy dokážou skloubit to nejlepší z obou světů, což se ale mnohdy nedaří. Do módy se promítá všechno, třeba mindráky z minulosti. Ve světě ale tohle funguje jako záruka erudovanějšího přístupu, ale nemyslím si, že každý teplý návrhář je dobrý návrhář.“

Názor, že teplí návrháři jsou lepší, vyslovil Tom Ford v rozhovoru pro magazín Interview. Padl i v článku Mikrosvět belgické homoerotické módy na stránkách projektu MAUD. „Když se podíváme na příběhy některých návrhářů, tak je to většinou o tom, že ti kluci už jako malí snili o tom, že navrhují šaty, oblékali panenky atd. Třeba Versace navrhl svoje první šaty ve třinácti letech,“ reaguje Honza na otázku, jestli v sobě mají návrháři-gayové víc ženskosti a proto mají k této branži blízko.

„V Antverpách vznikla v 80. letech generace gay návrhářů, kteří odmítali dobový styl a estetiku a šili si šaty sami. Používali třeba režné materiály, nezačištěné kontury, víc raw materiály. Byl to takový punk a klubová móda současně,“ přibližuje Honza vznik svébytného a průlomového stylu, který se dříve výstředností vymykal trendům a konvencím. Současné módě předal hodně impulzů, ale dnes už se podle Honzy moc nevidí. Jak vypadá dnešní queer móda? Lze vůbec něco takového najít?
Poslechněte si celý rozhovor s Honzou Boublíkem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka