Kvér: Ženy versus muži v politice i na filmových plátnech

7. listopad 2014

Jsou kvóty na zastoupení žen v politice rozumné řešení nespravedlivého rozložení sil ve společnosti, nebo nepřirozený nástroj upřednostňující pohlaví na úkor kvalifikace? Nejen o tom byla v aktuálním Kvéru řeč s dvojicí skandinávských političek. Kromě toho jsme vás zvali na nadcházející, už patnáctá Mezipatra.

„Jsou to filmy třeba o dvou párech pánů, kteří spolu prožili víc než padesát let. Takže skutečně, dokud nás smrt nerozdělí, na celý život. Je to film Ta zvláštní láska, kde hrají Alfred Molina a John Lithgow, o páru, který se po letech v New Yorku konečně může vzít, protože prošla legislativa, která jim to umožňuje,“ přibližuje programová ředitelka queer filmového festivalu Mezipatra Lucia Kajánková jeden ze snímků, který odráží téma letošního ročníku – dokud nás smrt nerozdělí.

„Loni jste hodně zabodovali titulem Život Adele, který exceloval na festivalu v Cannes, můžeme čekat něco podobného i letos? V Cannes uspěl třeba nejnovější počin Xaviera Dolana Mami!, který se v programu objevuje,“ sondovala jsem největší lákadla aktuálních Mezipater. „Od Xaviera máme v hlavní soutěži taky Toma na farmě. Tom, kterého hraje sám Xavier, se vyrovnává se smrtí svého partnera a odjíždí za jeho nic netušící rodinou. Pak máme vynikající film, o kterém se tady moc neví, přestože to je jeden z nejúspěšnějších francouzských filmů loňského roku, vítěz jak své sekce v Cannes, tak francouzských cen akademie – Kluci a Guillaume, ke stolu!“ Podtitul letošních Mezipater se zrcadlí nejen ve filmové sekci, ale podle Damiana Machaje taky v debatách, ať už jde o debatu o upírství v popkultuře, nebo o registrovaném partnerství/manželství. Z večírků pak organizátoři doporučují nezmeškat jak zahajovací a závěrečnou party, tak tu nejvíc hot – sobotní Blond Ambition. Gina Lund je norská politička, která má zkušenosti v oblasti genderu a je bývalou zástupkyní ministra práce. Katrine Skov působí jako zastupitelka v dánském městě Gladsaxe. Obě dámy teď budou po dva roky v rámci speciálního mentoringového programu radit českým kolegyním, které se – jak známo - pohybují v prostředí co do zastoupení žen v politice výrazně odlišném. V Norsku probíhá společenská debata týkající se počtu žen nejen v politice už třicet let.

03245853.jpeg

„Důležité bylo období, kdy byla premiérkou Gro Harlem Brundtland (v úřadu 1990–1996, pozn. redakce), která zvýšila počet žen ve vládě na téměř padesát procent. Na základě toho se Norsko dostalo do mezinárodního povědomí jako země s nejvyšším zastoupením žen v politice,“ okomentovala historický vývoj v úvodu rozhovoru Gina. „V Dánsku máme kvóty na zastoupení žen ve vedení společností čtyřicet procent. Jsme součástí EU a unie takové nařízení vytvořila a my ho respektujeme. Věřím, že třeba na trhu práce rovnoprávnost funguje, ženám se daří dobře i na univerzitách a mají skvělé výsledky,“ přiblížila situaci v Dánsku Katrine, nicméně dodala, že v politice počty žen stále zaostávají za norskými padesáti procenty. Jaká byla úskalí přijetí kvót v Norsku a co ženám v politické angažovanosti brání/pomůže? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.