Kvůli pandemii mnoho českých i světových filmů zapadne, říká režisér Olmo Omerzu

10. únor 2022
Rozhovor VR a MM

Slovinský režisér Olmo Omerzu je aktuálně jeden z nejoceňovanějších režisérů v České republice. Jeho poslední celovečerní film s názvem Atlas ptáků dostal 9 nominací na filmové ceny Český lev. „Mé filmy nemají v Čechách vysokou sledovanost. Ale zároveň všechny strašně moc cestovaly po světě, “ říká filmový režisér Olmo Omerzu.

Pokud bychom sečetli festivalové projekce, které jsou většinou plné, tak dojdeme k podobnému číslu, jaké mají úspěšnější filmy vyrobené výhradně pro český trh. Filmy mi stále cestují, ale už jsou bohužel často v omezeném – online provozu. Nejsem si jistý, že se dostanou k lidem ve stejném množství,“ zamýšlí se Omerzu.

„Spoustu lidí kritizuje, že pozornost přebírají od kin streamovací služby. Já mám na jednu stranu radost, že existuje jiný způsob, jak filmy zveřejňovat. Díky tomu můžeme i pozorovat, že filmů a seriálů vzniká hodně. Rozhodně nemůžeme říct, že to médium není živé. Ano, možná se víc dělají seriály, ale na relevantnosti to neztrácí,“ říká rodák ze slovinské Lublaně.

„Ještě před pandemií si pamatuju jeden malý detail. Byl jsem v kině, které bylo úplně plné. A mně to vadilo. Tenhle pocit jsem si uvědomil a říkal jsem si, jak moc je to špatně. Už jsem si zvykl, že jsou kina prázdná a že mám komfort víceméně prázdného sálu. Všechno je na tom vlastně špatně. Vždyť kino je pro lidi a má přinášet kolektivní zážitek,“ usmívá se ve studiu Radia Wave Olmo Omerzu.

Olmo Omerzu

Olmo Omerzu je slovinský filmový režisér. Narodil se v Lublani, kde už ve svých třinácti letech natočil svůj první krátký film. V roce 2004 se rozhodl jít studovat do České republiky pražskou FAMU, kterou v roce 2011 úspěšně dokončil. Debutoval dramatem Příliš mladá noc, které mělo úspěch i na některých mezinárodních festivalech. V roce 2012 byl oceněn na Cenách české filmové kritiky, kde byl prohlášen za objev roku. Od té doby si jeho jméno filmový divák spojí třeba se snímkem Rodinný film, Všechno bude nebo aktuálně Atlas Ptáků, který letos v lednu získal hned 9 nominací na Českého lva.

Co pro slovinského režiséra znamená originalita? Proč drama s Miroslavem Donutilem v hlavní roli pojmenoval Atlas ptáků? Proč čím dál víc cítí ze společnosti touhu po materialismu? Chová se na place jinak k Miroslavu Donutilovi nebo Taťjaně Medvecké? Proč se rozhodl natočit krátkometrážní film Poslední den patriarchátu? A má vůbec smysl porovnávat filmy na slavnostních galavečerech? Poslechněte si odpovědi režiséra Olma Omerzu v Rozhovoru Martina Minhy.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.