Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

5. červen 2009

V pořadu Factory Radia Wave vám představujeme to nejnovější, co se na hudební scéně urodilo. Poprvé tady uslyšíte nově nasazené skladby do vysílání RW, pozvánky na opravdu zajímavé koncerty a také zajímavosti z popkulturního světa. Ty obstarává rubrika Kýbl, jejímž tvůrcem byl tento týden Pavel Zelinka.

Tak Napsteru je právě deset let. Tento peer-to-peer program, který spustil 18letý Shawn Fanning, převrátil od té doby jasné uspořádání hudebního průmyslu, jenž od té doby hledá svoji novou tvář a ekonomickou pozici. Je jedno, že v dnešní době je pouze jedním z mnoha portálů prodávajících hudbu. Ukázal milionům dalších, že nadvláda velkých gramofonových korporací definitivně skončila.

00069517.jpeg

Milovníci domácích elektronických hrubiánů Vanessa můžou odšpuntovat šampaňské. Tato legenda českého EBM se vrací po více jak dekádě znovu na scénu a to v sestavě v čele s nevyzpytatelným Samirem Hauserem podpořeným dvěma "elektrárenskými" polobohy Danielem Rodným a Moimírem Papalescu. Navíc produkce se ujme industriální ikona Alexander Hacke z Einstürzende Neubauten.

Vydavatelství Elektra vstává po pěti letech z popela. Label, který přinesl světu základní kameny pop music v podobě desek The Doors, The Stooges nebo z novějších třeba Stereolab, nově upsal francouzské diskobohatýry Justice, jižanského rapera Cee-Lo a britské elektropopařky Little Boots.

00578604.jpeg

Zmeškali jste loňské turné Björk k její poslední, rozporuplně přijaté desce Volta? Pokud dlíte v ČR, tak asi ano. Pro všechny, kterým tato skutečnost stále leží v žaludku, připravila islandská umělkyně opulentní čtyřdiskový box obsahující dvě CD s živým záznamem a remixy a dvě DVD s videi a koncertními záznamy z Paříže a Reykjavíku.

Dva umělci, kterým je bližší temná stránka moderní hudby, se budou podílet na velmi pozitivních benefičních projektech. Šéf Bon Iver Justin Vernon se pro tento rok stal čestným předsedou AIDS Walk Wisconsin. AIDS procházka proběhne 11. října v Milwaukee a zahájí ji právě Vernon promluvou k chodcům. Navíc Bon Iver zahraje také na samotném konci průvodu, což je docela dobrá motivace nejen k účasti, ale také k dokončení závodu. V Anglii bude podobnou procházku podporovat Beth Gibbons z Portishead. SunWalk, který proběhne začátkem července v Bristolu, má za cíl pomoci sehnat peníze na výzkum rakoviny prsu.

00840316.jpeg
autor: Pavel Zelinka
Spustit audio