Kýbl – zajímavosti z popkulturního světa

11. říjen 2011

Nový film z produkce Walta Disneyho, The Muppets, bude mít velmi zajímavý indie soundtrack.

Podílí se na něm kalifornská harfistka Joanna Newsom, kanadská zpěvačka Leslie Feist nebo chicagský multiinstrumentalista Andrew Bird. Není bez zajímavosti, že hudební supervizi nad celým soundtrackem má Bret McKenzie, novozélandský hudebník a komik z dua Flight Of The Conchords. Ten navíc přispěl na soundtrack čtyřmi vlastními písněmi.

Kapela Queen, které se v našich zemích pořád dostává nekritického zbožňování, má v plánu vyrazit na turné. Jak ale každý ví, je potřeba zaplácnout místo zpěváka. Paul Rodgers, který s Queen koncertoval před několika lety, se svého místa vzdal a skupina kolem Briana Maye je tak bez hlasu.
Vypadá to ale, že se k mikrofonu tlačí poměrně neočekávatelné jméno – popkulturní královna Lady Gaga. Kytarista kapely a zapálený astronom Brian May s ní totiž již v minulosti spolupracoval a podle jeho slov je Lady Gaga „velmi kreativní“. Nejenom že zpívá, ale píše si i vlastní skladby, podle Briana Maye je tedy ideální nástupkyní Freddieho Mercuryho. Rozhodně je to jeden z mála lidí, který by mohl trumfnout Freddieho Mercuryho v originalitě kostýmů.

V poslední době je to samé výročí – pár dní poté, co jsme přežili dvacetileté výročí nejslavnější desky Nirvany Nevermind, slaví dvě dekády také zřejmě poslední dobré album U2 Achtun Baby. A jaká už je poslední dobou tradice, vzniká kompilační album, na kterém význačné osobnosti současného hudebního světa představí svoje coververze skladeb z tohoto alba.
Svoje vize skladeb U2 představí třeba Jack White z již neexistující kapely The White Stripes. Kromě něj se ale na desce představí i poněkud těžkotonážnější jména – konkrétně třeba Depeche Mode, Nine Inch Nails nebo dokonce Patti Smith. Společně s deskou coververzí U2 vydají i různé luxusní balíčky a reedice, to už je ale skutečně jenom pro zanícené fanoušky.

01031804.jpeg
autor: Jiří Špičák
Spustit audio