Kýbl – zajímavosti z popkulturního světa

4. říjen 2011

Všeobecnému vzpomínání na Nirvanu a Kurta Cobaina, které proběhlo hudebním světem kvůli dvacetiletému výročí desky Nevermind, se nevyhnul ani známý pivní rocker Noel Gallagher.

V rozhovoru pro magazín NME se bývalý kytarista Oasis nechal slyšet, že se s Cobainem vždycky chtěl setkat. Doslova řekl: „Myslím si, že jsme spolu měli mnoho společného. Měl modré oči jako já, byl to taky levák a rád poslouchal Beatles. Vždycky jsem s ním cítil vzácnou spřízněnost.“ Prozradil také svůj vztah ke zmíněné desce Nevermind: „Stejně jako všechny velké desky je časem čím dál tím lepší. I když si Nevermind pustím dnes, stále slyším hudbu, která zní jako budoucnost rocku.“ Škoda, že se něco podobného nedá říct o albech Oasis.

Utajený koncert Radiohead Minulý týden v pátek zachvátila New York menší horečka. Twitterem a jinými sociálními sítěmi totiž začala intenzivně kolovat informace, že by snad prý měla kapela Radiohead vystoupit na utajovaném koncertě v newyorském Zuccoti Parku, který měl být součástí protestní akce Wall Street Occupy. Vystoupení vypadalo logicky – Thom Yorke a jeho Radiohead jsou dlouhodobě známí jako pilní aktivisté, kteří se rádi a často vyjadřují k veřejným otázkám (a suplují tak poněkud upadajícího Bona Voxe a U2). Informace byly natolik důvěryhodné, že si mnozí fanatičtí fanoušci vzali volno z práce a pomalu začali proudit na místo předpokládaného koncertu. Stopku jejich těšení ale vystavil nejmenovaný zástupce kapely, který musel na čím dál tím víc sílící proudy drbů reagovat prohlášením na oficiálních webových stránkách Radiohead. „Radiohead v žádném případě na protestním festivalu Wall Street Occupy vystupovat nebudou.“

02260171.png

Škoda, k Radiohead by se podobná akce velmi hodila. Ale když už nic jiného, je dobré vědět, že ačkoliv poslední deska nesklidila zrovna pozitivní recenze, jejich fanoušci jsou stále stejně zapálení jako dřív.

Festival All Tomorrow's Parties shání peníze na krátké filmy Kultovní hudební festival All Tomorrow’s Parties a Warp Films, tedy společnost přidružená k Warp Records, shánějí peníze. A jsou na tom dokonce tak špatně, že požádaly o příspěvky veřejnost. Jejich záměr je ale více než bohulibý. Mají totiž v plánu případné vybrané peníze investovat do dokončení krátkých filmů, které vznikly záznamem vystoupení kapel právě na festivalu All Tomorrow’s Parties. Filmy už v hrubé verzi existují, je potřeba je jenom sestříhat. Pokud se podaří vybrat peníze a čtyři krátké snímky dokončit, budou zájemcům k dispozici zdarma. Kousek od zveřejnění jsou záznamy festivalů ATP, které kurátorovala kapela Portishead nebo Melvins s Mikem Pattonem, ve hře je i snímek zachycující ročník, na který vybírali kapely Explosions In The Sky. Posledním stále ještě nedokončeným filmem je pak speciální díl k desátému výročí festivalu All Tomorrow’s Parties, kterým provádí písničkář Josh T. Pearson.

01016648.png

Oneohtrix Point Never vydává zine Daniel Lopatin aka Oneohtrix Point Never, který svou retro synťákovou hudbou v květnu potěšil i návštěvníky pražského divadla Archa, se čím dál tím víc zavrtává do minulosti. Jeho posedlost kulturou osmdesátých let už dosáhla takového stádia, že se rozhodl začít vydávat vlastní zine. A ano, dokonce na papíře. Jeho magazín, který ponese název Cool Drool, by se měl především zaobírat estetikou starých počítačových her a textově i obrazově do něj bude přispívat třeba známý hlukař Dominick Fernow (Prurient) nebo redaktor magazínu The Wire Derek Walmsley. Ten do prvního číslu zinu Cool Drool přispěl článkem o herní konzoli Amiga a disketách na počátku devadesátých let. Retro zine Cool Drool vyjde letos na podzim s pomocí labelu Software, což je přesně to místo, kde příští měsíc vyjde také Lopatinova nová deska Replica.

02144098.jpeg
autor: Jiří Špičák
Spustit audio