Kyklos Galaktikos, Awali a Aid Kid v czechingové Čajovně

13. září 2015

Awali o hudebním workoholismu i inzerátu na výuku klavíru. Aid Kid o samotě na pódiu a antických stupnicích. A Kyklos Galaktikos o rodině, improvizaci a svobodě mezi krabičkami. Rozhovory s těmito třemi kapelami či umělci z české alternativní hudební scény, nominovanými v letošním ročníku hudebně exportního projektu Českého rozhlasu Czeching. Vysílali jsme v nedělní Čajovně 13. 9. od 23:15.

S Awali, Aid Kidem a Kyklos Galaktikos točil Jonáš Zbořil. Sraz na rozhovor si dali v různých prostředích, která k těmto umělcům patří, a Jonáš se s vámi podělil v nedělní Čajovně nejen o zákulisí natáčení, ale i o svoje osobní postřehy týkající se nominovaných kapel. Ptala se ho Iva Jonášová (Ajva), která vede projekt Czeching.

Jakou úroveň má česká alternativní hudební scéna? Mají naše kapely na to prorazit do zahraničí? A jak by potřebovaly podpořit? Na tyto otázky odpovídá hudebně exportní projekt Českého rozhlasu Czeching, který se už třetí rok snaží fouknout do plachet českým kapelám, producentům a umělcům na jejich cestě do evropského éteru, na evropská pódia a k zahraničím posluchačům. Představuje současně platformu pro kritické slovo do pranice, radio show, soutěž horkých favoritů scény, významnou podporu pro vítěze daného ročníku a v neposlední řadě i určitou vizitku českých nemainstreamových umělců vyslanou do zahraničí. Porota složená z domácích i zahraničních hudebních odborníků vybírá ze šestice nominovaných vítěze, kterému umožníme nahrát profesionální nahrávku. Tu následně rozešleme evropským rádiím a vydáme na nosiči. Vítěz vystoupí i na koncertní sérii Radio Wave Live Session a zařídíme kolem něj slušný promo cvrkot. A jako třešnička na dortu na něj čeká koncert na nejprestižnějším kontinentálním showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag, který probíhá každoročně v půlce ledna v nizozemském Groningenu.

AID KID

Za pseudonymem Aid Kid stojí jedenadvacetiletý muzikant, producent a multimediální umělec Ondra Mikula. Po vydání prvních dvou singlů (Sleep Start a Broken Arp) a předskakování zavedeným zahraničním jménům (SOHN, SOPHIE, Groundislava, Wax Tailor, Arms and Sleepers atd.) se stal vycházející hvězdou pražské elektronické hudební scény. Živé sety staví na improvizaci vlastních tracků, ve kterých kombinuje emotivní beaty a gradující struktury. V dubnu 2015 vydal Aid Kid ve vlastní režii eponymní debutové album, které vzbudilo pozitivní kritický ohlas. V současné době studuje umění a design se zaměřením na interaktivní instalace, multichannel sound art a videomapping. Coby člen audiovizuální formace Black Division pracoval na řadě videomappingových projektů, které byly k vidění např. na Staroměstském náměstí nebo na Expo 2015 v Miláně. Jako skladatel, zvukový technik a scénograf spolupracuje s divadelními společnostmi a v současnosti se podílí na vzniku alternativního muzikálu/moderní opery Klytaimnéstra.

03427255.jpeg

AWALI

Česko-ukrajinskou formaci, kterou tvoří duo Tamara Shmidt a Aitcher Clark, charakterizují křehké vokály, klavír a experimentální elektronika inspirovaná moderní klasikou. Awali staví na Tamařiných vokálech a jejím stylem hry poučeném klasickou ruskou klavírní školou – to vše podpořeno Aitcherovou vášní pro objevování hudebních krás napříč různými styly. Tato kombinace oddanosti moderní klasice a Aitcherovy slabosti pro elektroniku dodává hudbě Awali zcela unikátní punc. Aitcher měl dlouhou dobu pocit, že jeho hudbě něco chybí - jakoby se nikam dál nevyvíjel. Rozhodl se tedy důkladněji prozkoumat principy, na kterých hudba funguje, a začal chodit na hodiny klavíru k Tamaře, která mu vysvětlila základy hudební teorie. Po několika lekcích zmínil, že skládá a Tamaru by rád zlákal ke spolupráci. Hned z první společné session vzešla skladba, která jim oběma potvrdila, že přesně touhle cestou se chtějí vydat. Píseň později nazvali Gateway to Infinity.A jelikož na světě existuje nepřeberné množství hudebních inspirací, nezná ani hudba dua Awali žádné hranice. 25. května 2014 vydali Awali své debutové EP Breadcrumbs. Jejich regulérní debutové album vyšlo 25. února 2015 pod názvem Between Significant.

03427258.jpeg

Nekrácený rozhovor s Awali si poslechněte tady.

KYKLOS GALAKTIKOS

Členové pražské kapely Kyklos Galaktikos Jan Burian, Jaroslav Hrdlička a Michaela Švédová mají za sebou angažmá v různých hudebních a divadelních projektech. Plni nápadů a rozmanité inspirace se rozhodli založit kapelu vymykající se jakýmkoli žánrovým omezením. Po vydání debutového alba Osa zla (2012) však ihned získali respekt coby „inteligentní spasitelé hip-hopu“. Na svém druhém albu Mezi lovci mezer (2015) doplňují svůj hlasitý a nesourodý minimalismus textovými hádankami, které spolu s doprovodnými obrázky vtáhnou posluchače do bizarního snového světa kapely.

03427259.jpeg

Nekrácený rozhovor s Kyklos Galaktikos si poslechněte tady.

Rozhovory se třemi dalšími kapelami či umělci z české alternativní hudební scény, nominovanými v letošním ročníku Czechingu, který odstartoval 2. září, si můžete poslechnout v nedělní Čajovně 4. 10. od 23.15. Připravujeme Slowmotiondancera, VR/ Nobody a Schwarzprior.

Nekrácenou verzi Podcastů Jonáše Zbořila s nominovanými umělci a kapelami si můžete poslechnout na webu Czechingu. Termíny zveřejnění podcastů:

Kyklos Galaktikos - 3. 9.Awali - 7. 9.Aid Kid - 11. 9.VR/ Nobody - 15. 9.Slowmotiondancer - 19. 9.Schwarzprior - 23. 9.

Spustit audio