Kyófú je skládka všeho. Než přijdu na to, co chci sdělit, říká všeuměl Vojta Kříž ve Startéru

1. srpen 2017

Kyófú nás nadchnul letos v lednu, když vydal instrumentální klavírní EP Ventures. Máme před sebou nadaného skladatele, říkali jsme si. Pár dní poté vydal jednadvacetiletý Vojtěch Kříž další desku – Beat & Drones. Nabízela přesně to, co napovídal její název. Črty plujících synthů, které čas od času rozetnuly extatické beaty. Bylo zřejmé, že i na poli elektronické scény by se Kyófú neztratil.

Do třetice jsme objevili video, ve kterém producent a skladatel Kyófú také skvěle zpívá. „Chtěl bych dělat chytrej, nebo alespoň hodně dobrej pop,“ říká jednoduše Vojta, mimo jiné nositel Divoké karty. Věříme, že se mu to podaří a že to nebude dlouho trvat. „Mých dvacet fanoušků se může těšit na novou synthpopovou desku. Pracuju na ní už rok a půl, pořád je na cestě spousta překážek, proces se nějak zasekne a není to dost dobrý,“ svěřuje se Vojta. Není to u něj neobvyklé. I na jeho facebookovém účtu se občas objevují výkřiky do tmy typu: „Still not sure if Scapes will come out.“

Když nad sebou Vojta zrovna nepochybuje, svůj účet plní vlastní grafikou, texty k písním nebo jinými kryptickými vzkazy. Dohromady dává originální a autentickou online prezentaci. „Umělecký projekt by měl splývat s mojí osobou. Měl bych být co nejupřímnější. Tohle všechno dávám ven proto, že jsem na začátku projektu a chci, aby se mi sám ukázal. Abych pochopil, o co vlastně jde, proč vlastně tvořím. Proto si dělám skládku všech svých nápadů,“ vysvětluje Kyófú.

Jsme zvědaví, co z projektu, o kterém jeho autor tvrdí, že je pořád v plenkách, nakonec vznikne. Nepochybujeme, že to bude něco skvělého. Zapněte si poslední Startér a přesvědčte se o talentu Kyófú sami.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.