Kytarovky slaví návrat do popředí. Nový háv dostávají v tracích od Wet Leg, Haru Nemuri a Dylan

6. říjen 2021
Topinky

Návrat kytar do popředí nejen mainstreamové hudby se promítnul i v novinkách. S novátorským přístupem se ke kytarovému zvuku staví obdivuhodně sebevědomé duo s lehce obskurní imagí Wet Leg i japonská hudebnice Haru Nemuri, která svou citaci Pixies v podobě tracku Déconstruction obohacuje svým typicky výstředním rapem. Překvapit se rozhodl i ghansko-britský drillový rapper Headie One, kterému je po návratu z vězení vyloženě „do zpěvu“, což dokazuje  nový mixtape. Wet Dream!

Wet Leg – Wet Dream
Credits: Rhian Teasdale, Hester Chambers, Joshua Omead Mobaraki
Label: Domino Records
Album: Wet Dream single

Britskému dívčímu duu Wet Leg – čerstvě podepsanému předním nezávislým labelem Domino Records – nechybí cit pro novátorský přístup ke kytarové hudbě, ale ani pořádná dávka sebevědomí. Osobitým způsobem reinkarnují osmdesátkový post punk příměsí popových hooků, nicméně nedávnou odvážnou proklamaci: „Chceme být uznány jako kytarové hrdinky“ zatím podpírají silně nekompromisními singly.

Důkazem toho je novinka Wet Dream navazující na červnovou skladbu Chaise Lounge, kterou můžete znát z naší rotace. „Přišlo na to, když si jeden z mých ex prošel fází esemeskování potom, co jsme se rozešli, a řekl mi, že se mu o mně zdálo,“ říká polovina kytarového dua Rhian Teasdale k videosinglu, jehož vizuál sama režírovala a který ideálně podtrhuje dosavadní obskurní image kapely. Video sleduje hlavní protagonistky, jak si opožděně uvědomují, že mají místo rukou humří klepeta.

Haru Nemuri – Déconstruction
Credits: Haru Nemuri, Roy Kerr, Tim Bran
Label: TO3S Records
Album: Déconstruction single

Japonská hudebnice Haru Nemuri už dávno sbírá slávu i mimo Asii. Její tři roky starý debut Haru To Shura se objevoval i ve výročních žebříčcích angloamerických médií, Nemuri ale od té doby vydala jen jedno minialbum nazvané Lovetheism. Letos má zatím za sebou několik singlů, které už možná naznačují, že dlouhohrající deska je blízko.

Nejnovější singl Déconstruction nabízí svůdný mix j-popu, indie rocku a jejího typicky výstředního rapu – tedy ingredience, kterými si získala srdce západní kritiky. A ještě navíc v Déconstruction cituje Pixies. Skladbu spoluprodukovalo duo MyRiot (Roy Kerr, Tim Bran), které má za sebou spolupráci třeba s London Grammar nebo Aurorou.

JPEGMafia – Hazard Duty Pay!
Credits: Barrington Hendricks
Label: self-released
Album: Hazard Duty Pay! single

Rapper JPEGMafia se zdá být nezastavitelný. Po dvojici EPček chystá na letošní rok ještě nové studiové album nazvané zatím stroze LP! Datum jeho vydání je ale nejisté, stejně jako osud písně Hazard Duty Pay!, která vyšla v podobě klipu na YouTube a upozorňuje na plánované turné. JPEGMafia tvrdí, že se mu zatím nepodařilo vyclearovat sampl, na kterém je píseň postavena, a proto možná na desce nebude.

Sampl pochází z hitu Ain’t No Need To Worry skupiny The Winans z konce 80. let. Píseň tak zatím „patří“ jen do série youtubeových skladeb ze série How To Build A Relationship, do níž JPEGMafia občas přispěje.

Headie One – Cry
Credits: Irving Adjei, Jimmy Seals, Trevor Smith, Michael Orabiyi, Daniel Traynor
Label: Relentless Records
Album: Too Loyal For My Own Good

Ghansko-britský drillový rapper Headie One se s loňskou debutovou deskou Edna – částečně napsanou při jeho pobytu ve vězení – podíval na vrchol britského albového žebříčku a objevili se na ní mimo jiné Drake, Stormzy, Mahalia nebo Kenny Beats. Nejen od významných hostovaček se teď odvrací na novém, v pořadí již pátém mixtapu Too Loyal For My Own Good.

Šestadvacetiletý tottenhamský rodák na něm sice na předešlý „komerci otevřený“ projekt sonicky navazuje, Too Loyal For My Own Good je ale značně experimentálnější a Headie One tady dokazuje, že drill není jediný žánr, na který se musí spoléhat.

Do naší rotace putuje čtvrtý propagační singl Cry samplující devadesátkový hit Put Your Hands Where My Eyes Can See, který má na kontě rapper Busta Rhymes. Pumpující, na taneční parket připravenou novinku doplňuje i videoklip režiséra Caponeho a Headie One s ní po téměř jedenácti letech vydávání hudby odkrývá, že umí zpívat.

Dylan – Someone Else
Credits: Natasha Woods, Edward James Carlile
Label: Khaos Records
Album: Someone Else single

Kytary poslední dobou slaví návrat do popředí nejen mainstreamové hudby. V závěsu hudby Olivie Rodrigo nebo Lorde najdeme také Dylan, jejíž hitovku Someone Else si už teď přidáváme do rotace Radia Wave. Téma skladby je už z názvu zřejmé a zná ho asi každý.

„Znáte ten pocit, kdy někoho milujete a on*a miluje někoho jiného? Tak tahle skladba je přesně o tomhle pocitu,“ řekla Dylan na svém tiktokovém účtu, když představovala svůj druhý letošní singl. Za skladbou kromě Dylan stojí i producent King Ed, který pravidelně spolupracuje také s Baby Queen nebo Florence And The Machine.

James Vincent McMorrow – Planes In The Sky
Credits: James Vincent McMorrow, Paul Epworth, Ryan Vojtesak, Tyrone Jermaine Carter
Label: Columbia
Album: Grapefruit Season

Okurkovou letní sezonu podle irského hudebníka Jamese Vincenta McMorrowa evidentně střídá podzimní grapefruitová sezona. Tak totiž pojmenoval svou novou desku, na kterou přizval jednoho z nejznámějších britských producentů současnosti Paula Epwortha (Adele, Coldplay, Lana Del Rey), stejně jako Kennyho Beatse nebo Lil Silvu.

Pro McMorrowa je typické, že na každé desce zní úplně jinak, což dodržuje i tentokrát. Po irském folku na jeho debutu, bon-iverovském ohledávání syntezátorových možností a R&B desce par excellence McMorrow koketuje s výrazně mainstreamovějším zvukem a zní hravěji než kdy jindy. „Hudba není svatý grál s nějakým vyšším významem. Má vás dostat na chvíli z místa, kde právě teď jste, a přesunout vás někam jinam,“ řekl pro The Line Of Best Fit a v pomyslném cestování pokračuje i na skladbě Planes In The Sky.

Videoklip – stejně jako samotná chytlavá funky kytarovka – nás přesouvá do světa letadel a letišť. Klip režíroval Esteban Cardona Jimenez aka Navs, který jinak režíruje klipy Bad Bunnyho nebo Ozuny.

Iggy Mayerov – Glastonbury
Credits: Tereza Dusilová, Michal Pilař, Jakub Pilař, Martin Griner, Jiří Sejf, Daniel Šubrt
Label: self-released
Album: Glastonbury

Pětičlenná dreampopová kapela z Prahy Iggy Mayerov byla částečně zformovaná cestou inzerátů a patří k největším objevům Startéru – hitparády neobjevených Radia Wave. Na předloňských singlech Ride a Silence spolupracovali s Danielem Šubrtem (kapela The Drain či studio MegaHit Lair) a ve stejném duchu pokračují i letos. Na novince Glastonbury se Iggy Mayerov nebojí přímočarých melodií a výraznějšího popového zvuku a představují s ní svůj zatím nejokázalejší refrén.

„Text vychází z mé vlastní zkušenosti, kdy jsem si v období dospívání přestala rozumět se svojí nejlepší kamarádkou, kterou znám od dětství,“ shrnuje zpěvačka Tereza, která v písni řeší také téma změny a vývoje, kterými si v životě neustále procházíme. K pilotnímu singlu z připravované debutové desky nechybí ani videoklip režírovaný Bohdanem Zajčenkem.

Ivy Adara – Apartment No. 2
Credits: Ivy Adara, Dallas James Koehlke, Jae Green
Label: self-released
Album: Apartment No. 2

Australská zpěvačka Ivy Adara začala svoji cestu ke hvězdám v soutěži X-Factor. Pak se přestěhovala do Los Angeles a chvíli psala písně pro Selenu Gomez nebo Jennifer Lopez. Její kariéra v zámoří se rozjela před čtyřmi lety – vydala EPčko a několik singlů. Apartment No. 2 je její nejnovější počin. Měl premiéru na australském rádiu Triple J a píseň je věnována lidem, kteří jí věřili a nabídli pomoc, když ji potřebovala. Skladbu produkoval americký DJ DallasK, který remixoval Skrillexe nebo MGMT.

Proč letošní okurkovou sezonu střídá grapefruitová? Jak by se Aleš musel stravovat, aby byl po boku Filipa v plném zdraví? A komu v novém videoklipu narostla místo rukou humří klepeta? Poslechněte si verbální sólo přestřelku Filipa Černého a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.