Label, který si získal důvěru Petra Válka. Korobushka Records desky vydávají i podomácku vyrábí

1. září 2021

Začalo to v Hranicích na Moravě, když se Karel Jančík rozhodl dát vydávání kapel, ve kterých hrál, pevnější rámec – a založil Korobushka Records. Střih, šest let poté je label na dosavadním vrcholu – podílel se na debutu postpunkových Sinks, novince hlasitých Frau Zwei a zejména se stal domovem pro nahrávky solitéra Petra Válka.

Právě estetika rozmláceného kumbálu, kterou si s Válkem můžeme spojovat, tak nějak symbolicky vystihuje i rozptyl nosičů, které u Korobushky vychází. Zatímco cédéčka jsou pro něj nezajímavá, nabízí nejen klasické lisované vinyly, ale i kazety a zejména tzv. „lathé cuty“, tedy vinyly z domácí řezačky. Je třeba, aby byl vydavatel zároveň kutilem?

Kapely a projekty, které Karel vydává, jsou hudebně i přístupem velmi různorodé, a jak sám přiznává, není pro něho úplně důležité, aby je něco zásadního spojovalo. Přesto se dá o Korobushka Records jednoznačně mluvit jako o profilovaném labelu, který má svou vizi a cestu, jež je esencí přístupu, který se ukrývá pod pojmem „udělej si sám“. Ale zároveň se nebojí bořit zavedená dogmata.

Z Hranic do Ostravy, od vydávání vlastní hudby po jeden z nejviditelnějších labelů domácí scény. Korobushka Records je aktuálně jedním z nejagilnějších domácích vydavatelů. Podaří se Modelářům zjistit, jaké je vysněné jméno šéfa labelu Karla Jančíka?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.