Labyrintem nejen léčivých rostlin na piazzettě Národního divadla

19. červenec 2017

Na piazzettě Národního divadla se rozprostírá netradiční výstava devíti set rostlin. Pražané si mohou zpříjemnit pár chvil v zeleném labyrintu, který navrhl český architekt Juráš Lasovský. Ale nejen to, instalace má upozornit na význam dědictví přírodní medicíny v době, kdy si často diagnózu hledáme na internetu – v druhém plánu si iniciátoři projektu kladou za cíl usnadnit přístup ke spolehlivým informacím o léčebných rostlinách.

„Prvním impulsem k vytvoření výstavy Victoria Pragensis bylo naše přesvědčení, že lidé v Praze moc nevyužívají veřejná prostranství,“ říká o instalaci na piazzettě Národního divadla její spolutvůrce, francouzský farmaceut a etnobotanik žijící v Praze Julien Antih. „Jedním z našich poslání je taková místa oživovat rostlinami, lidé je budou častěji navštěvovat a budou si víc všímat architektonických aspektů,“ dodává Antih. Zeleň je podle jeho slov jistým ukazatelem kvality života ve městě a neoddělitelnou součástí urbánního designu.

Latinské jméno výstavy odkazuje k viktorii královské, největšímu leknínu světa, který objevil český botanik Tadeáš Haenke v roce 1801. V rostlinném labyrintu naleznete i přes třicet lékařských rostlin. A právě o jejich existenci chce Antih zvýšit povědomí. „V Česku je situace velmi jiná než ve zbytku Evropy. Jak v městském, tak vesnickém prostředí zde přetrvává silná rodinná tradice sběru lékařských rostlin. A existuje i velký soubor literatury. Tradice neslábne ani i v době internetu, kdy jsou informace dostupné během pár kliků,“ pochvaluje si farmaceut.

„Je ovšem těžké najít spolehlivé informace,“ upozorňuje Antih, který zároveň letos na pražském Žižkově otevřel prostor Haenke Botanical Lab, kde se pořádají workshopy, výstavy i koncerty. „Laboratoř“ je pojmenovaná po slavném českém botanikovi Tadeáši Haenkem. Místo tedy slouží současně jako showroom výrobků českých designérských firem. Vyjevují se zde nečekaná propojení léčivých rostlin s českým designem a uměním. Na první pohled překvapivé souvislosti obhajuje Antih následovně: „Umění vzbuzuje emoce a nese sdělení. A přesně to chceme i my. Naše sdělení je, jak správně využívat lékařské rostliny.“

Francouzský farmaceut a etnobotanik Julien Antih

Více o Haenke Botanical Lab, workshopech, ale například i o bloggerce, která se přiotrávila záměnou jedovaté rostliny za Aloe vera, si poslechněte v rozhovoru.

autor: Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.