Lagerfeldovo sbohem Fendi a česká móda v Miláně: Modeschau z Milan Fashion Weeku

27. únor 2019

Protesty proti kožešinám, přehlídka poslední kolekce Karla Lagerfelda pro Fendi a nový prostor pro prezentaci mladé české módy v Itálii High Perspective. Přinášíme reportáž Modeschau z milánského týdne módy.

Zatímco anglický fashion week už vloni na podzim vyhlásil konec kožešin, v Americe, Francii a Itálii je zdá se podobný krok zatím daleko. V Americe jsou kožešiny odmítané jen v některých městech, třeba v San Franciscu nebo v Los Angeles. Ve Francii a v Itálii jde zatím jen o kroky jednotlivých značek. K vlivným a globálně populárním italským značkám, které začaly v nedávné době kožešiny odmítat, patří například Gucci a Versace. Většina ostatních ale s kožešinami stále pracuje.

Milan Fashion Week patří společně s londýnským, pařížským a newyorským ke čtyřem nejdůležitějším a nejsledovanějším týdnům módy světa. Společně s fotografkou Bet Orten jsme pro vás zachytily módu ulice, atmosféru ze show Fendi, ale také demonstrace proti kožešinám.

Momentky z Milan Fashion Week

Přehlídky značek jako Max Mara, Fendi nebo Prada provázely hlasité pouliční protesty. Nejen kolekce představené na molech, ale i oblečení návštěvníků přehlídek kožešiny obsahovalo, ačkoliv se venkovní teplota pohybovala kolem příjemných patnácti až dvaceti stupňů. Bylo zjevné, že zatímco třeba britská značka Burberry říká, že kožešiny už nepatří k modernímu pojetí luxusu, většina italských značek a jejich obdivovatelů to vidí jinak.

Značka Fendi, jejíž přehlídku se nám podařilo zhlédnout, má kožešinu vepsanou přímo do své DNA. Začínala totiž ve dvacátých letech jako obchod s kůžemi a kožešinami. Poslední kolekce, kterou pro Fendi na závěr 54 let dlouhé spolupráce navrhl Karl Lagerfeld, byla sofistikovaně zpracovaných kožešin a kůží plná. Konec jedné módní éry, jak odchod Karla Lagerfelda popsala britská módní ikona Daphne Guinness, by snad mohl být do budoucna příležitostí pro změnu i pro Fendi. Osobně bych ale byla velmi překvapená, kdyby k tomu došlo.

Vedle přehlídek a street stylu mě v Miláně zajímala ještě jedna zásadní věc. Nový nezávislý showroom, který reprezentuje mladou českou návrhářskou módu. A pravé kožešiny v něm rozhodně nenajdete. Obchod a galerie s názvem High Perspective je coby kamenem dohodil od úchvatného centra designu a umění Fondazione Prada a najdete v něm fashion design od značek jako Chatty, LAFORMELA, Jan Černý nebo Pavel Brejcha. Na koho High Perspective cílí a jak chce českou módu v Miláně prosadit? Poslechněte si v reportáži Modeschau.

Jaká je atmosféra přehlídek na milánském týdnu módy? Jaké bylo rozloučení Karla Lagerfelda s Fendi? Kde v Miláně najdete mladou českou módu? Poslechněte si reportáž Modeschau z Fashion Weeku v Miláně.

Momentky z Milan Fashion Week
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.